'te priče su izmišljotine' / Obrat na suđenju Perkoviću: Prates potpuno promijenio iskaz

Krunoslav Prates, ključni svjedok na suđenju bivšim šefovima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi, Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, trećeg je dana svjedočenja potpuno promijenio svoj iskaz dan pred istim sudom u Münchenu zbog čega je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

24.11.2014.
18:31
VOYO logo

Ključni svjedok Krunoslav Prates neočekivano mijenja iskaz iz 2008. Sada tvrdi da Josipu Perkoviću nije dao ključ svoje garaže u kojoj je ubijen Stjepan Đureković. Rekao je kako je priča o ključu je izmišljotina koju su proširile jugoslavenske tajne službe.

"Oni su željeli napetost i ja sam im dao napetost kako bi imali kriminalnu priču. No, ispričao sam im i kako sam promijenio bravu na garaži i da se ključem nije moglo ništa učiniti”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za tu je priču, kaže, sve vrijeme prikupljao dokaze i čekao priliku da je iznese. Sudac ga je upozoravao da bi ga lažno svjedočenje moglo stajati olakšavajućih okolnosti u zatvoru.

"To bio moglo utjecati na to da ne budete prijevremeno protjerani u Hrvatsku nakon izdržavanja kazne, nego se može dogoditi da ostanete do kraja života u zatvoru”, istaknuo je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o ključu kobne garaže ključni je moment u presudi iz 2008. kada je Prates kao sudionik u ubojstvu Đurekovića osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

"Pri svojoj priči sam ostao jer sam mislio da Perković ionako nikad neće biti izveden pred sud, a da sam ja dokazao svoju nevinost time što sam promijenio bravu na garaži", naglasio je Krunoslav Prates, svjedok u slučaju Đureković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ga je sudac tražio da objasni detalje o oko promjene brave na garaži, Prates se spetljao. Na uporna pitanja suca ipak je priznao da mu je u traženju dokaza pomogao Perkovićev odvjetnik.

"Imao sam dugogodišnji kontakt s Antom Nobilom", priznao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo ne krije da je pomagao Pratesu. 

"Mislim da je u ovom momentu optužnica znatno zaljuljana. Jasno, nalazimo se u ranoj fazi postupka, ne znamo kako će Tužilaštvo dalje reagirat, ali dosad je jedini relevatni izvor za taj ključ bio Prates", rekao je Ante Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo tvrdi da sa Pratesom nikada o promjeni iskaza nije pričao niti su se osobno sreli. Odvjetnik obitelji Đureković Pratesu ne vjeruje. 

"Radi se naprosto o tome da je Prates procijenio kako mu je to posljednja slamka na koju se on može uhvatiti s obzirom da je osuđen na doživotni zatvor i sada pokušava izvlačenjem Perkovića izvući sebe i ništa više. Radi se direkto o suradnji između obrane Josipa Perkovića i Pratesa. Prates je očigledno instruiran što i kako treba govoriti", naglasio je odvjetnik Siniša Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prates je svoj iskaz odlučio promijeniti tek treći dan svog svjedočenja.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo