presuda u petak / Sukob u sudnici: Bankarica se 'križala' na izjave fra Šime

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Presudu fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić optuženima za zlouporabu kojom su se domogli crkvenih 9,8 milijuna kuna očekuje se u petak.

26.11.2014.
17:15
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

Iznošenjem obrana danas je na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno suđenje fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić zbog nestanka 9.8 milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a presuda bi trebala biti objavljena u petak.

Kako tijekom suđenja ni fra Šime Nimac ni Jasmina Bilonić ne žele odgovarati jedno drugome na pitanja, nakon što je ona u utorak iznjela svoju obranu optuženi fratar iznio je svoju repliku na njene navode, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obrana Jasmine Bilonić mi je šokantna i lažna. Moja odvjetnica Nela Pedišić našla se u Sloveniji na graničnom prijelazu Bregana sa Švicarcem Paolom Banfijem i Damirom Tvrdićem koji je tom prilikom bio prevoditelj. Banfi joj je tada rekao kako ga je Jasmina Bilonić zatražila potvrde i ugovore za veće količine novca što joj on nije dao jer nije imao povjerenja u nju. Moja odvjetnica se vratila i rekla mi:"Fra Šime ti si prevaren". Ja osobno nikada nisam upoznao Banfija i nisam bio s Jasminom u Luganu kako ona tvrdi" naveo je optuženik i nakon toga nabrojio gdje je 9,8 milijuna.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Rene Laura je od predsjednika sudskog vijeća Slavka Lozine zatražila da se obojicu optuženih proglasi krivima te da im se izrekne zatvorska kazna. Braniteljica fra Šime Nimca, zagrebačka odvjetnica Nela Pedišić u svojim je završnim riječima kazala kako joj je žao što na sudu nije saslušan splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić koji je dao izjavu da nije bio suglasan za prodaju crkvenog zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom fratrovog izlaganja optužena Jasmina Bilonić se u jednom trenutku tri puta prekrižila i s nevjericom gledala po sudnici, nakon čega je otpila gutljaj vode i donekle se smirila. Nije željela više nadopunjavati svoju obranu unatoč svemu izrečenom od strane fra Šime Nimca.

"Iz toga se da zaključiti da su se crkvene nekretnine i inače prodavale bez odobrenja. U ovom slučaju svi su znali za prodaju ovog zemljišta od župljana do crkve. Jedino je fra Šime Nimac postupao potpuno transparentno prilikom prodaje te zemlje", kazala je fratrova odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je fra Šime povjerovao Jasmini Bilonić jer je vidio na koji način u Splitskoj banci rade s klijentima.

"Čak bi joj i ja povjerovala", rekla je Pedišić dodavši kako njen branjenik nije imao izravnu namjeru počiniti kazneno djelo te je zatražila da ga se oslobodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski odvjetnik Joško Čeh koji brani drugooptuženu bankaricu kazao je da fra Šime Nimac, čak i da je imao ovlaštenje za prodaju crkvenog zemljišta, nije imao odobrenje da s njim trguje, prediže novac i njime raspolaže.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Nimca tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo tvrdi i da je nakon uplate od 9.8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić fratra nagovorila da novac prebaci na svoj osobni račun što je i napravio temeljem tri naloga za isplatu pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina, navodi se dalje u optužnici.

Fra Nimac i Jasna Bilonić su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil i naposljetku zatvorili stara dugovanja prema bankama. Naknadno je na računu bankarice pronađeno 2,3 milijuna kuna, a još se ne zna gdje je skriven ostatak novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda bi trebala biti objavljena u petak u 14 sati.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo