HRVATSKO-UGARSKA NAGODBA / Plin od Nove godine skuplji 25 posto!

Image

Vlada je s MOL-om dogovorila da od 1. siječnja 2010. nabavna cijena plina ide gore za 25 posto. Osim plina, od Vlade se traži da "blagoslovi" i poskupljenje struje za 10 posto.

16.12.2009.
17:28
VOYO logo

ZAGREB - Premda su neslužbene informacije govorile da će Ina državi sav dug na ime neplaćenog poreza vratiti do kraja godine, u srijedu se ispostavilo da će naftna kompanija zasad platiti milijardu, a ostatak od 200 milijuna kuna treba platiti do kraja ožujka sljedeće godine.

Kada na račun države sjedne milijardu kuna, novac će odmah biti prebačen u Hrvatske autoceste, koje trebaju isplatiti svoje dobavljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je potpisan i dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju između Vlade i MOL-a, kojim je na godinu dana odgođena obveza države da preuzme Inin plinski biznis. Tim je dodatkom Ini zapravo omogućeno zaduživanje kod MOL-a.

Plin poskupljuje za 25 posto!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono najvažnije što proizlazi iz cijele ove priče tiče se svih hrvatskih građana, tj. potrošača plina. Dodatkom ugovora određeno je da početkom 2010. godine Ina svim distributerima plina nabavnu cijenu diže za čak 25 posto, sa sadašnjih 1,32 na 1,65 kuna po kubiku.

Zasad nije jasno koliko će konkretno poskupjeti kubik plina krajnjim potrošačima - odluku o tome trebali bi sljedećih dana donijeti pojedini distributeri. U zagrebačkoj Gradskoj plinari, koja građanima kubik plina naplaćuje 2,43 kn, još ne znaju koliko će biti poskupljenje jer još nisu dobili nikakvu službenu obavijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sada plaćamo i naknadu za skladištenje plina

No, najavljeno poskupljenje plina nije jedino koje je u srijedu stiglo iz Vlade. Spomenutim dodatkom ugovora s MOL-om određeno je i da Ina više neće plaćati cijenu skladištenja plina, već će i ta naknada biti prebačena na leđa građana. Riječ je o dodatnih 4,5 do 5 lipa na cijenu kubika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popijač nagovara distributere da ne povećavaju cijene previše

Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva da u sljedećih osam dana kod distributera pokuša isposlovati što niže povećanje cijene kubika za krajnje potrošače, neki mediji spominju i limit od 33 lipe, ali upitno je koliko će ministar Popijač imati uspjeha u nagovaranju svakog pojedinog distributera da se odrekne dijela zarade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, osim skupljeg plina, Hrvate čeka još jedna novogodišnja čestitka. Kako doznaju mediji, Vladi se predlaže i podizanje cijena struje, i to za 10 posto.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo