šešelj kao 'duh iz boce' / Josipović i Pusić od EP-a očekuju osudu Šešeljeve retorike

Image
Foto: RTL

To je politička poruka cijeloj Europi o tome kako duh rata, agresivnog šovinizma i nacionalizma u Srbiji jest tu, u obliku Šešelja i njegovih sljedbenika i važno je da je na dnevnom redu, dodao je Josipović.

27.11.2014.
7:56
RTL
VOYO logo

Predsjednik Republike IvoJosipović i ministrica vanjskih poslova VesnaPusić izjavili su u četvrtak kako očekuju da će rezolucija Europskog parlamenta o Vojislavu Šešelju osuditi ratnohuškačku, agresivnu i šovinističku retoriku iz Šešeljevih javnih istupa nakon što je iz haaškog zatvora pušten zbog zdravstvenih razloga.

"Očekujem da će i Europa reći da taj 'duh iz boce', kako ga zovem, duh jednog agresivnog nacionalizma i šovinizma koji se ponovno javlja, nema mjesto na europskoj političkoj mapi. Da će, na neki način i politički obvezati sve države, a posebno Srbiju da vodi računa da taj duh ne zaleluja i da se ponovno ne probudi", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je politička poruka cijeloj Europi o tome kako duh rata, agresivnog šovinizma i nacionalizma u Srbiji jest tu, u obliku Šešelja i njegovih sljedbenika i važno je da je na dnevnom redu, dodao je Josipović.

O rezoluciji će tijekom dana u Strasbourgu raspravljati Europski parlament, a Pusić ističe kako je dobro da se s različitih strana javljaju osude Šešeljeve ratnohuškačke retorike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, prava adresa da se nešto napravi je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, prilikom rasprave o izvješću Haaškog tribunala", naglasila je Pusić.

Jedino Vijeće sigurnosti može donijeti neke odluke koje imaju posljedice, odnosno koje izravno obvezuju Haaški sud, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovila je da je razgovarala i s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini kako bi ju potaknula na to da i EU, koja inače ne sudjeluje u raspravi o radu Haaškog suda, ovog puta u njoj sudjeluje "s obzirom na činjenicu da ova (Šešeljeva) retorika unazađuje pozitivne rezultate europskog procesa u Uniji". "Nadam se da će tako i biti", rekla je Pusić.

Josipović i Pusić odgovarali su na pitanja novinara nakon što je Vesna Pusić na zagrebačkom Trgu Kralja Tomislava dala potpis potpore Josipovićevoj kandidaturi za još jedan predsjednički mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski parlament o puštanju Šešelja na slobodu

U četvrtak će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu biti održana rasprava i glasovanje o hitnoj rezoluciji "Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja".

Na Konferenciji predsjednika Klubova zastupnika u Europskom parlamentu u Bruxellesu prošlog je tjedna usvojen prijedlog Kluba Europske pučke stranke, a na inicijativu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove AndrejaPlenkovića, koju su podržali svi hrvatski zastupnici, o uvrštavanju rezolucije na dnevni red Parlamenta.

Cilj ove hitne rezolucije je osuda ponašanja i ratno-hušačke retorike optuženog ratnog zločinca VojislavaŠešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Europski parlament će se na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritorij drugih država zagovaranjem projekta "Velike Srbije" - uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i suradnje među zemljama u regiji.

Uvrštavanje ovog prijedloga hitne rezolucije na dnevni red Parlamenta izvrstan je politički uspjeh, s obzirom da se na plenarnoj sjednici mogu naći maksimalno tri prijedloga o hitnim rezolucijama.

Zastupnik Plenković očekuje da će prijedlog rezolucija dobiti podršku većine zastupnika u Europskom parlamentu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo