OSTAJE PREDSJEDNIK VLADE / Ukrajinski parlament ponovno izabrao Jacenjuka za premijera

Image
Foto: AP Images

Zastupnici su potvrdili Jacenjuka s 341 glasom za i 2 protiv na inauguracijskoj sjednici Vrhovne Rade, nakon izbora 26. listopada. Nešto ranije su s 359 glasova za predsjednika parlamenta izabrali Volodimira Grojsmana, člana Porošenkovog bloka.

27.11.2014.
15:20
AP Images
VOYO logo

KIJEV - Ukrajinski parlament ponovno je u četvrtak izabrao ArsenijaJacenjuka za novog premijera, a bliskog saveznika predsjednika PetraPorošenka za novog predsjednika parlamenta.

Zastupnici su potvrdili Jacenjuka s 341 glasom za i 2 protiv na inauguracijskoj sjednici Vrhovne Rade, nakon izbora 26. listopada. Nešto ranije su s 359 glasova za predsjednika parlamenta izabrali VolodimiraGrojsmana, člana Porošenkovog bloka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim jednodomnim parlamentom čvrsto dominira koalicija pet prozapadnih stranaka koje zajedno imaju 302 od 418 mjesta. Svih 450 mjesta u parlamentu nije popunjeno jer izbori nisu održani u istočnim područjima pod kontrolom ruskih separatista kao ni na Krimu.

Očekuje se da će novi kabinet biti formiran na sljedećoj sjednici u utorak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati nakon otvaranja prve parlamentarne sjednice, pet prozapadnih stranaka dogovorilo se o koaliciji pod nazivom Europska Ukrajina, koja bi trebala provesti reforme potrebne da bi zemlja izašla iz krize i približila se Zapadu.

Tristo dva zastupnika saveza dovoljna je većina i za izmjenu ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jacenjuk, premijer od revolucije u veljači, snažno se zalagao za pristupanje Ukrajine EU-u i NATO-u.

Umjereniji prozapadni Porošenko rekao je parlamentu da Ukrajinci ne žele da njihova zemlja postane federacija, odgovarajući na pozive Rusije na ustavne promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina ljudi vidi Ukrajinu kao jedinstvenu državu", rekao je u govoru na televiziji.

Prozapadna koalicija ima za cilj pristupanje Ukrajine NATO-u, iako stručnjaci smatraju da je ta perspektiva još poprilično daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinski neovisni portal The Insider piše da je ruski predsjednik VladimirPutin zaprijetio ukrajinskom kolegi Porošenku da će pokrenuti ofenzivu na istoku Ukrajine ako Kijev ne odustane od NATO-a i EU-a i ne prizna separatističke pokrajine na istoku.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo