JOZO RADOŠ ZA RTL DANAS / 'Prvi potezi sve govore - srpske vlasti će se nastaviti inatiti'

Europski parlament je u četvrtak prihvatio rezoluciju kojom snažno osuđuje ratno-huškačku retoriku Vojislava Šešelja, poziva Srbiju da se distancira od njegova djelovanja, a Haški sud da preispita svoju odluku o njegovu puštanju na privremenu slobodu.

27.11.2014.
18:45
VOYO logo

O ovom potezu Europskog parlamenta u RTL-u Danas smo razgovarali sa zastupnikom u spomenutom tijelu JozomRadošem.

VIŠE O TEMI:

Sudjelovali ste u raspravi o rezoluciji o Šešelju, smatrate li da je upućena dovoljno oštra poruka vlasti u Beogradu, odnosno samom Haškom sudu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da jest. Rezolucija je izbalansirana. Ona jasno izražava nezadovoljstvo odlukom Haškom suda, osuđuje Šešeljeve izjave, poziva srpske vlasti da osude njegovo djelovanje i da osnaže zakone koji bi spriječili govor mržnje. Rezolucija je korektna, nema u njoj ništa uvredljivog".

U prvoj reakciji srpski premijer Deklaraciju je nazvao uvredljivom za Srbiju. Očekujete li da će ona utjecati na srpsku vladu da nešto poduzme i obuzda Šešelja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da neposredno neće, jer će se srpske vlasti nastaviti inatiti što prve reakcije gospodina Dačića i pokazuju. Ali, rezolucija ima i dalje ciljeve, a to je da se generalno kaže da je govor mržnje neprihvatljiv, da je veličanje ratnih zločina neprihvatljivo i da se ta vrsta govora neće tolerirati. To se ne tiče samo Srbije".

Je li bilo teško proteklih dana uskladiti stavove među svim grupacijama u europskom parlamentu, kako bi se ovako brzo usvojila rezolucija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne. Bilo je prijepora treba li unositi detalje u rezoluciju, ali to i nije bilo presudno pitanje. Glavna poruka rezolucija bila je više-manje jasna. Mi moramo dobro balansirati i paziti da prečestim stavljanjem onih tema nama od interesa, a možda nisu od osobitog interesa ostalih članova parlamenta, ne pobuđujemo antipatije. Moramo biti oprezni i stavljati na dnevni red teme koje su od našeg osobitog interesa", izjavio je Jozo Radoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo