mještani prestrašeni / Vukovi napadaju ovce usred dana u blizini dječjeg igrališta!

Djeca u Hrvatskoj ne trebaju priče i basne da bi vidjele nedjela zločestog vuka. Usred bijela dana napravio je pokolj u Lišanima Ostrovačkim ubivši sedam ovaca, samo stotinjak metara od škole. Mještani su prestrašeni neuobičajenim ponašanjem vukova koje viđaju sve češće. Uvjereni su da su se namnožili toliko da je vrijeme za odstrel ove strogo zaštićene životinje.

28.11.2014.
18:42
VOYO logo

Mrtve ovce razbacane po livadi. Vuk je u pola bijela dana došao na stotinjak metara od kuća i zaklao sedam ovaca. U Lišanima vukove u posljednje vrijeme viđaju svakih nekoliko dana, pa u mjestu raste zabrinutost

"Sto metara od samog mjesta napada je dječje igralište na kojem djeca svakodnevno provode velike odmore, dvjesto metara od mjesta napada je škola", upozorila je IvanaMarić, zamjenica načelnika Lišana Ostrovičkih.

I vještačenjem je potvrđeno da je ovce napao vuk. Od sedam Stipinih ovaca pet se trebalo ojanjiti oko Božića. Dvije naklane ovce su i dalje žive, ali veterinari misle da neće preživjeti.

Vlasnici imaju pravo na odštetu za naklanu ranjenu ovcu 250, za zaklanu ovcu 500, a za bremenitu zaklanu 700 kuna. Onoga tko ubije vuka, i dalje čeka kazna od 40 tisuća kuna.

U dva dana napadi su se dogodili na četiri mjesta na širem benkovačkom području. Lovci su ih vidjeli i ove nedjelje.

U Hrvatskoj je u 2012. godini procijenjeno da ima 177 vukova, a lani je populacija pala na 168 jedinki, pa zbog negativnog trenda neće biti odstrela.

"U ovoj zadnjoj odobrenoj kvoti koju smo imali 2012. godine bilo je ukopno odobreno 18 jedinki vuka, znači za područje republike hrvatske. U zadarskoj županiji je bila odobrena jedna jedinka, međutim ona nije realizirana", izjavila je ZrinkaDomazetović, voditeljica za bioraznolikost u Upravi za zaštitu prirode.

Za područje Zadarske županije službena je procjena da ima 5 do 6 čopora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo