plenković iz bruxelllesa: / 'Ekspresna reakcija Haaga govori o utjecaju Hrvatske'

Andrej Plenković, HDZ-ov eurozastupnik i inicijator rezolucije Europskog parlamenta o Vojislavu Šešelju, izjavio je za RTL Danas kako je zadovoljan ekspresnom reakcijom Haaga, ali i dodao kako to govori o utjecaju Hrvatske u Europskom parlamentu.

1.12.2014.
19:01
VOYO logo

Gotovo tri tjedna od povratka četničkog vojvode Vojislava Šešelja u Beograd haaško tužiteljstvo reagiralo je na njegovo divljanje na srpskog političkoj sceni i sijanje mržnje. Od raspravnog vijeća zatražili su opoziv odluke o privremenoj slobodi jer zaključuju da svojim ponašanjem potkopava osnove te odluke. Šešeljeva stranka potvrdila je ono što je on već sam rekao - da se u Haag svojom voljom ne vraća.

Andrej Plenković, HDZ-ov eurozastupnik i inicijator rezolucije Europskog parlamenta o Vojislavu Šešelju, izjavio je za RTL Danas kako je zadovoljan ekspresnom reakcijom Haaga, ali i dodao kako to govori o utjecaju Hrvatske u Europskom parlamentu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatrate li ovu odluku haaškog tužiteljstva rezultatom i vaše rezolucije?

Sigurno da je haško tužiteljstvo jedno od prvih reagiralo nakon usvajanja rezolucije u četvrtak. Ono što me posebno veseli jest da su argumenti kojima se u svom podnesku koristi glavni tužitelj Serge Brammertz identični našim argumentima iz rezolucije, čiji sam ja suautor, čiji su autori bili i drugi hrvatski zastupnici i članovi EPP-a. To govori o utjecaju Hrvatske u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Hrvatska ovime pokazala da je uvažena članica Europske unije čija riječ vrijedi?

Rezoluciju smo napravili vrlo pažljivo, s balansiranim porukama. Htjeli smo osuditi Šešeljevo ponašanje, osuditi neadekvatnu reakciju Srbije - i političku i pravnu, te upozoriti sud u Haagu. Haaški sud je reagirao. Dobro je da nismo ostali na inicijalnoj reakcji ministrice vanjskih i europskih poslova, koja je ignorirala ovu inicijativu kao ponašanje jednoga od neuračunjivih haaških optuženika. Zadovoljan sam da ova rezolucija ima ovakvu ekspresnu reakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekujete li vi neku reakciju srpskih vlasti i prije nego što se nešto dogodi na relaciji Haag - Beograd?

Smatramo da je Šešelj sa svojim govorom mržnje i unošenjem svoje ratnohuškačke retorike u javni, politički i medijski prostor sigurno prekršio i propise srpskih zakona. Stoga, oni su već mogli reagirati. Ukoliko dođe do zahtjeva od strane raspravnog vijeća, očekujem brzu reakciju suda u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra pred odbor kojim supredsjedate dolazi srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. Hoćete li sve što govorite na račun vlade Srbije reći njemu u lice?

Nemamo nikakvih problema s tim. Smatram da je srpska vlast neadekvatno reagirala nakon usvajanja rezolucije. Govoriti da su 'iznenađeni i uvrijeđeni' nije primjereno. Primjerena bi bila osuda Šešeljeve retorike. Ovo je bila svojevrsno političko rezotkrivanje i moram priznati da se generalizira ili izbjegava odgovor. Siguran sam da će Srbija morati ispuniti svoje obaveze u okviru suradnje s Haaškim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo