komentar premijera / 'Beograd se nije proslavio u slučaju Šešelj'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski premijer Zoran Milanović prokomentirao je 'slučaj Šešelj', prokomentiravši kako su provokacije optuženika za ratne zločine uzburkali odnose u regiji, dodavši kako je Hrvatskoj stalo da oni budu dobri.

2.12.2014.
16:32
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Loša reakcija Srbije na provokacije haaškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja neizbježno utječe na odnose u regiji, a Hrvatskoj je stalo da oni budu dobri, izjavio je u utorak predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović ponovo komentirajući prijepore prouzročene Šešeljevim istupima i odlukom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu jugoslaviju (ICTY) da ga privremeno pusti na slobodu.

"Vlasti u Beogradu se nisu proslavile s reakcijom i to sve utječe na odnose, a mi puno ulažemo u odnose i prije svega u status srpske zajednice u Hrvatskoj", kazao je Milanović odgovarajući na novinarska pitanja u Jajcu u središnjoj Bosni gdje je bio u radnom posjetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je upozorio kako se posljedice rata još uvijek osjećaju, dodajući kako neki u Hrvatskoj "to pokušavaju zloupotrijebiti u političkom i dnevnom životu".

"Ja se tome suprotstavljam i onda očekujem nekakav recimo partnerski odnos od vlasti u Beogradu", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako hrvatska strana ulaže puno emocija i energije u nastojanju da stvari vrati u kakvu-takvu normalu, no za to je nužno da i druga strana sudjeluje.

"Ovo nije pomoglo odnosima dviju država. Da ćemo se svetiti - nećemo, ali ćemo postavljati pitanja", kazao je hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da vlasti u Beogradu moraju biti spremne na razgovor, a ne na ucjene, jer ucjenama s njim neće ništa postići.

"Vidim da neke stvari još uvijek ne razumiju", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puštanje haškog optuženika Vojislava Šešelja na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i njegovi istupi nakon izlaska iz haškog pritvora u kojima je ponovno veličao tzv. veliku Srbiju izazvali su oštre reakcije te potaknuli usvajanje rezolucija u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu u kojima je zatraženo da se srbijanske vlasti ograde od Šešeljeve retorike, što Beograd u službenoj formi u međuvremenu nije učinio.

Hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je sudjelovanje na sastanku 16 predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom u Beogradu, istaknuvši da bi u takvim okolnostima njegov "odlazak tamo bio smiješan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike