baby boom u humu / U najmanjem gradu na svijetu rođeno čak četvero mališana

Sveti Nikola desetljećima nije imao razloga dolaziti u istarski gradić Hum. No, ove godine morat će napuniti čizmice čak četvero mališana. Jer toliko je djece rođeno u najmanjem gradu na svijetu u posljednjih šest mjeseci.

2.12.2014.
20:06
VOYO logo

Anja s osmijehom dočekuje posjetitelje staroga grada. Njezina kolica šalju jasnu poruku – Hum je natalitetni prvak Hrvatske i idealno mjesto za život.

"Nema nigdje nikoga, kao što vidite, ali ljeti je gužvovito, negdje od Uskrsa pa tamo do Svih Svetih traje sezona, ima stvarno puno turista", kazala je Morena Gulja iz Huma.

Zbog kojih se većina mladih obitelji ovdje odlučuje skrasiti.

"Nađu tu i posao i imaju restoran, suvenirnice, apartman, sobe, tako da, a i Buzet je blizu tako da neki rade i u Buzetu, 10 minuta autom", dodaje Dores Blagonić, također iz Huma.

Humom je puno ljepše voziti dječja kolica pa je sasvim sigurno da gradić nakon godina stagnacije ide nekim novim putem. Među stare zidine treba nekako smjestiti i dječje igralište. O tome razmišlja gradski „župan“, za čijeg je jednogodišnjeg mandata Hum povećao broj stanovnika za 25 posto.

"Ja sam posebno ponosan na to da je Hum osim što je najmanji grad na svijetu, i grad Biske, ja kažem da je i grad ljubavi", dodaje Denis Grabar, "župan na leto dan".

Veseli se tome i najstarija stanovnica Huma koja ne pamti toliko plača u susjedstvu.

Godine ne smetaju gradiću čiji srednjovjekovni šarm "pali" i u 21. stoljeću. Anja, Naomi, Andrea i Filip njegovi su novi promotori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo