opasnost od ponavljanja nedjela / Sinovčiću i ostalima odbijena jamčevina: Svi idu u Remetinec!

Sinovčićevi odvjetnici, Mate Matić i Andrej Korljan rekli su kako nude 10 milijuna kuna jamčevine za Sinovčića, u kešu. Istražna sutkinja je Sinovčiću, ali i svima ostalima, odbila jamčevinu.

3.12.2014.
17:00
VOYO logo

16:49 - Sutkinja istrage Jadranka Mandušić odredila je, na zahtjev Uskoka, istražni zatvor zadarskom poduzetniku Reni Sinovčiću, ali i svim osobama koje se zajedno s njim i njegovom tvrtkom VOX kao pravnom osobom terete za niz koruptivnih nedjela, među kojima je i prouzrokovanje stečaja.

Sinovčiću je odbijeno i jamstvo od deset milijuna kuna, a njegovi odvjetnici najavili su žalbu i očekuju drugačiju odluku drugostupanjskog izvanraspravnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije prihvaćena jamčevina bez obzira na visinu i jasno da ćemo se na takvu odluku žalit", kazao je Sinovčićev odvjetnik Andrej Korljan.

Njegov kolega, odvjetnik Mate Matić kazao je kako će sutkinja teško obrazložiti ovakav svoj stav. "Smatram da to nije bila intencija zakonodavca i mislim da sudac istrage u ovoj fazi postupka nije u dovoljnoj mjeri shvatio svoju poziciju. Ne može se tako lako igrati sa slobodom čovjeka", kazao je Matić. Dodao je da nije bilo nikakvog razloga da se jamstvo ne prihvati te da će takav stav sigurno zauzeti i izvanraspravno vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da obrana čak nije morala niti nuditi jamstvo, već da je sutkinja, s obzirom na intenciju zakonodavca, treba samostalno odrediti iznos kojim bi se istražni zatvor mogao zamijeniti obranom sa slobode.

"Vjerujem da nema nikakvog razloga da se Reno Sinovčić s ovako ponuđenim jamstvom dalje drži u istražnom zatvoru, a da se jamstvo ne prihvati", zaključio je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinovčiću je kao i većini osumnjičenika istražni zatvor određen zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ponoviti nedjelo i utjecati na oko 150 svjedoka, koliko ih Uskok planira ispitati u ovoj fazi istrage.

Jamčevina je odbijena i ostalim osumnjičenicima koji su je ponudili, a navodno je, uz Sinovčića, riječ o njih još pet. Njihove su se ponude kretale u iznosima od 100.000 do 150.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Sinovčića pod istragom su dugogodišnji bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić, bivši direktor NK Zadra Novica Erlić i sadašnji direktor Dalibor Zebić.

U prvoj Uskočkoj istrazi kojom se, među ostalim, istražuje neka predstečajna nagodba Uskok je procijenio da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika Renu Sinovčića i njegove suosumnjičenike penje na preko 130 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:15 - Sinovčićevi odvjetnici, Mate Matić i Andrej Korljan rekli su kako nude 10 milijuna kuna jamčevine za Sinovčića, u kešu.

Kažu, on nema taj novac, ali postoje ljudi koji imaju, među ostalima i Ćiro Blažević.

Završeno ispitivanje u USKOK-u

Oko 11.30 sati Sinovčić je izveden s ispitivanja. Korljan je kazao da njegov branjenik nije kriv. Nije htio otkriti za što ga se konkretno tereti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reno se nije okoristio. Htio je sačuvati radna mjesta. On je živio za NK Zadar i Vox. Nije uzeo ni lipe, davao je svoje novce da bi te firme opstale. To je bio njegov život", rekao je.

Dodao je da ne zna što se odlučiti USKOK i hoće li tražiti istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE O TEMI:

Neslužbeno se doznaje da zbog niza koruptivnih nedjela Uskok uz Sinovčića tereti još sedam osoba te jednu tvrtku. Navodno je riječ o dugogodišnjem bivšem pročelniku zadarske Porezne uprave Vjekoslavu Jurlini, poreznicima Željanu Pejkoviću, Marku Lozančiću i Ireni Anić, bivšem direktoru NK Zadra Novici Erliću, sadašnjem direktoru Daliboru Zebiću i pročelnici zadarske Porezne uprave Stoji Mučaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Sinovčića, koji je sinoć nakon pretresa doma i poslovnih prostorija iz Zadra prevezen pritvorskom nadzorniku u Zagrebu, u Uskoku će biti ispitana i Stoja Mučaji koja je osumnjičena iako je ranije upozoravala na nezakonitosti u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve tvrtke Vox, a prošle godine je Ministarstvu financija uputila primjedbe na 21 milijun kuna sumnjivih Zebićevih potraživanja. No, Fina i nagodbeno vijeće procijenili su tada da je sve čisto.

Odvjetniku Milanu Petričiću koji bi je trebao zastupati Stoja Mučaji je navodno kazala da joj ne treba odvjetnik upravo stoga jer je prijavila Sinovčićeve nepravilnosti u predstečajnoj nagodbi tvrtke VOX.

Sinovčić doveden u USKOK

Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić u srijedu ujutro je doveden u zagrebačko sjedište Uskoka, gdje bi trebao biti ispitan o sumnjama da je počinio niz koruptivnih nedjela u predstečajnoj nagodbi njegove tvrtke VOX i privatizaciji NK Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto prije devet sati u zgradu Uskoka ušao je i njegov odvjetnik Andrej Korljan, koji je ranije medijima najavio da će Sinovčić aktivno iznositi obranu te pojašnjavati tragove novca u NK Zadru i tvrtki Vox.

"Sinovčić nije uzeo novce i nije se okoristio na račun kluba ni njegove tvrtke. Dapače, on je donio velike količine novaca u klub. Godišnji proračun kluba, da bi mogao uopće funkcionirati, minimalno iznosi 10 milijuna kuna. Ako je grad davao oko 4 milijuna kuna, pitanje je tko je davao onih 6 milijuna", kazao je Korljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je red na Sinovčiću i Mučaji

U Uskoku su jučer prvi ispitani Erlić, Zebić i troje poreznika, dok će još jedan doći na red uz Sinovčića i Stoju Mučaji.

Nakon ispitivanja u Uskoku trebalo bi biti poznato hoće li protiv Sinovčića i ostalih biti pokrenuta istraga i zatražen istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je, ne navodeći identitet, u utorak potvrdila da je Sinovčića zajedno s još šest osoba uhitila zbog sumnje za više koruptivnih kaznenih djela poput zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja te prijevare u gospodarskom poslovanju.

Lokalni mediji izvijestili su da je Sinovčić uhićen nakon što su mu policajci kombijem prepriječili put na Gaženičkoj cesti, a već su prve informacije ukazivale da je osim sumnjive predstečajne nagodbe Vox televizije akcija pokrenuta i zbog NK Zadra kojim upravlja dugi niz godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga Sinovčić je i bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijećnika u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Mediji podsjećaju da je prije deset godina bio svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, ali i da ga se nazivalo 'kraljem ribe na Jadranu' i nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo