samo neka prođu izbori / 'Političari glume junake i zaštitnike Hrvatske od Srbije'

Image
Foto: RTL

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić rekao je da je rezolucija o Šešelju izglasana u Europskom parlamentu zbog izbora u Hrvatskoj i da će se hrvatski političari 'pokušavati još malo dokazati kao veliki junaci i domoljubi te tobožnji zaštitnici Hrvatske od Srbije', a tako će biti dok traje kampanja za predsjedničke izbore.

3.12.2014.
8:00
RTL
VOYO logo

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u utorak u intervjuu da će trenutačno zahlađenje odnosa Beograda i Zagreba, potaknuto slučajem haaškog optuženika Vojislava Šešelja, prestati čim prođu predsjednički izbori u Hrvatskoj i da će novi ili stari predsjednik svakako željeti imati dobre odnose sa Srbijom.

Nikolić je u emisiji Upitnik Radio-televizije Srbije (RTS) ocijenio da su razlog za rezoluciju o Šešelju izglasanu u Europskom parlamentu (EP) izbori u Hrvatskoj i da će se hrvatski političari 'pokušavati još malo dokazati kao veliki junaci i domoljubi te tobožnji zaštitnici Hrvatske od Srbije', a tako će biti dok traje kampanja za predsjedničke izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić je istaknuo da su dvije zemlje 'na dobrom putu' i da treba pričekati da prođu izbori, sugerirajući kako Srbija mora biti strpljiva.

"Novi predsjednik Hrvatske svakako će željeti imati dobre odnose sa Srbijom, bio on stari ili novi... Treba pričekati samo da prođu izbori i to će se srediti. Mi trebamo dostojanstveno izdržati dok ne prođu predsjednički izbori", poručio je Nikolić, komentirajući odnose Srbije i Hrvatske u svjetlu napetosti nastalih nakon dolaska Šešelja iz Haaga i rezolucije u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru kojima je od Srbije zatraženo da se ogradi od Šešeljevih izjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjujući da treba voditi odgovornu politiku i diplomaciju, Nikolić je rekao kako 'Srbija nije radila probleme Hrvatskoj pri njezinu ulasku u Europsku uniju jer je uvjerena da će i njoj biti bolje ako je susjedima dobro', ocijenivši da se svi ozbiljniji problemi Srbije i Hrvatske trenutno svode samo na granicu Dunavom.

"Trenutno imamo zahlađenje odnosa s Hrvatskom, ali Srbija nije učinila nijednu grešku i ne treba biti prozivana. Stalno tražimo da nam kažu što to sve nije dobro u Srbiji s Hrvatskom i uvijek stižemo do granice na Dunavu. Oni nam nemaju puno toga ozbiljnije za zamjeriti", ocijenio je Nikolić u intervjuu za RTS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto tako, susrećem sve više Srba koji mirno obilaze svoju imovinu i svoju obitelj u Hrvatskoj koji tamo žive, a to je bilo nezamislivo do prije godinu dana", istaknuo je Nikolić.

Komentirajući slučaj Šešelj u kontekstu rezolucije EP-a i poziva Srbiji da se distancira od njegove politike, Nikolić je rekao kako mu se čini 'da bi Europa sad željela da Srbija sudi Šešelju i da su se izgubili u tom sporu, u toj zavrzlami koju su sami napravili'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bore se Haag i Šešelj jedan protiv drugog, što su se dogovorili i kakav im je plan, ne znam, Srbija s tim nema veze", rekao je Nikolić, istaknuvši kako “Srbija nema obvezu komentirati izjave svojih građana, poglavito onih koji politički ništa ne znače".

Nikolić je ocijenio da se Šešelj nije snašao u Srbiji jer je 'očekivao euforiju osjećaja svojih pristaša', a to se nije dogodilo, pa se sad 'instiktivno i sam želi vratiti u Haag i napraviti od toga predstavu', ali da 'Srbija takve predstave ne želi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu za RTS Nikolić je izjavio kako mu je europski povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn poslao 'jasnu poruku' da Srbija neće biti dio Europske unije dok ne riješi pitanje Kosova.

"Hahn je doslovce rekao - nećemo vas s neriješenim problemom", rekao je Nikolić, ali i ponovio stajalište da 'Srbija nikad neće priznati neovisnost Kosova'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istaknuo kako 'u politici ne treba očekivati da druga strana ispuni sve što želite', te da je interes Srbije 'da sa svima ima dobre odnose', dok 'zaoštravanje odnosa ne bi nikud dovelo'.

Ocijenivši da je u tijeku 'najteža faza postojanja moderne i suvremene Srbije koja želi surađivati i s Istokom i sa Zapadom', Nikolić se osvrnuo i na aktualne međunarodne odnose, zapitavši se kako je moguće da su se 'baš sad posvađali kad smo došli u poziciju da možemo izvući najviše i od jednih i od drugih'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo