fila povodom zahtjeva haaga / 'Srbija po zakonu mora naložiti Šešeljevo uhićenje'

Image
Foto: AP

Fila je za Blic rekao da će srbijanska vlada morati izdati nalog za uhićenje i izručenje Vojislava Šešelja je to 'nalaže srbijanski zakon o suradnji s Haaškim tribunalom'.

3.12.2014.
11:10
AP
VOYO logo

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović ocijenio je u srijedu za beogradski tisak da o Vojislavu Šešelju sada treba brinuti Haaški tribunal (ICTY) koji ga je i pustio na privremenu slobodu ne konzultirajući Srbiju niti joj dajući bilo kakvu preporuku, dok ugledni odvjetnik Toma Fila tvrdi da će Srbija po zakonu morati naložiti Šešeljevo uhićenje.

Na pitanje lista Blic o tome hoće li uhititi haaškog optuženika i vođu Srpske radikalne stranke (SRS) ako Tribunal od Srbije zatraži njegov povratak u pritvor, Stefanović "slučaj Šešelj" nije želio dodatno komentirati, a bez komentara je bio i ministar pravosuđa Nikola Selaković, obojica članovi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priča o tome ostavila me je bez komentara”, citira Blic izjavu Selakovića u povodu zahtjeva Haaškog tužiteljstva da se Šešelja vrati u sheveningensku ćeliju.

Konkretniji odgovor dao je poznati beogradski odvjetnik Toma Fila koji je u Haagu zastupao bivšeg srbijanskog dužnosnika Nikolu Šainovića, a angažiran je i u obrani Gorana Hadžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fila je za Blic rekao da će srbijanska vlada morati izdati nalog za uhićenje i izručenje Vojislava Šešelja je to "nalaže srbijanski zakon o suradnji s Haaškim tribunalom".

Na pitanje kada se očekuje odluka Raspravnog vijeća o zahtjevu Tužiteljstva i šta u praksi znači poruka iz Haaga da će "odlučivati u razumnom roku", Fila kaže da je to rok "koji hoće Tribunal".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po pravilima ICTY-a, rokovi vrijede samo za odvjetnike, jer se Tužiteljstvo poziva na neke njihove razloge pravičnosti", objašnjava Fila podsjećajući i na ponašanje glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza.

"Tako se ni Brammertz najprije nije žalio zbog (puštanja na privremenu slobodu) Šešelja, a sad se žali. U međuvremenu se dogodilo samo ono što su svi znali - da će Šešelj ponoviti ono što je govorio i u samom Tribunalu", ocijenio je Fila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni beogradski odvjetnik ukazuje i na apsurdnu situaciju u koju je Haag stavio Srbiju jer je Šešelj "iako ovdje (u Srbiji), zapravo formalno-pravno u Haagu".

"Ako bismo ga (Šešelja) i optužili u Srbiji za neko kazneno djelo, za vođenje tog postupka morali bismo pričekati da se ponovno vrati iz Haaga", ustvrdio je Fila podsjećajući da se, po haaškim pravilima, svi postupci u matičnoj zemlji prekidaju i odlažu dok se ne završi proces pred ICTY-em.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke i Šešeljev bliski suradnik Nemanja Šarović nije želio odgovoriti što bi se dogodilo i kako bi reagirali članovi i pristaše SRS-a u slučaju da policija krene uhititi Šešelja.

"Zašto bismo mi otkrivali našu taktiku? Uostalom, nije naše da se o tome izjašnjavamo", rekao je Šarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haaško tužiteljstvo je prvo priopćilo da se neće žaliti na odluku raspravnog vijeća o puštanju Šešelja, ali su, po navodima beogradskog Blica, u Tužiteljstvu rekli kako je zahtjev za opoziv sudske odluke upućen naknadno "zbog toga što Raspravno vijeće nije ništa poduzelo kao reakciju na Šešeljeve javne izjave i ponašanje nakon puštanja na slobodu".

"Očekivali smo da Vijeće pažljivo prati njegove (Šešeljeve) aktivnosti i poduzme odgovarajuće mjere. Kako to nije uradilo, Tužiteljstvo drži potrebnim formalno zatražiti ukidanje privremenog boravka na slobodi", rekli su Blicu neimenovani Brammertzovi suradnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šešelj je u utorak navečer bio i jedna od tema intervjua srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je za Radio-televiziju Srbije rekao da će trenutačno zahlađenje odnosa Beograda i Zagreba, potaknuto Šešeljevim govorom mržnje, prestati čim prođu predsjednički izbori u Hrvatskoj i da će novi ili stari predsjednik svakako željeti imati dobre odnose sa Srbijom.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo