ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP / HDZ povećao prednost pred SDP-om, pala podrška OraH-u!

Image
Foto: RTL

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama pokazuje zadržavanje visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju. Pri tom je zabilježeno blago povećanje te prednosti. Na desnici se događa "migracija" glasača prema HDZ-u i Hrvatskoj zori, a na ljevici blagi pad izborne podrške OraH-u.

5.12.2014.
10:00
RTL
VOYO logo

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prva tri dana prosinca, pokazuje zadržavanje visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju. Pri tom je zabilježeno blago povećanje te prednosti. Na desnici se događa "migracija" glasača prema HDZ-u i Hrvatskoj zori, a na ljevici blagi pad izborne podrške OraH-u.

RTL anketa: Josipoviću pada podrška, Kolindi i Kujundžiću raste!

Hrvatski su laburisti stabilizirali izbornu potporu koja je blago porasla u posljednjih dva mjeseca, dok Reformisti nisu iskoristili početni zamah nove stranke. Ovo su glavni nalazi redovitog mjesečnog ispitivanja političkih preferencija u našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ je zadržao vrh ljestvice, a ispred SDP-a i Oraha. Tako HDZ početkom prosinca bilježi izbor od 26,7 posto (prema 25,9 posto iz studenog). SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 21,9 posto (prema 21,7 posto prije mjesec dana). Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelazi još samo OraH, koji se učvrstio na trećem mjestu, ali i ovaj put s padom izborne podrške (sada 14,6 posto prema 15,1 posto iz studenog i 16,8 posto iz listopada).

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

CRO demoskop

Preferencije stranaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na četvrtom je mjestu po prvi put Hrvatska zora s izborom od 3,7 posto (prije mjesec dana 2,7 posto). Ovaj je rast pokazatelj ispravne odluke predsjednika stranke da se natječe u utrci za Pantovčak čime je značajno povećao organizacijsku sposobnost stranke, učinio je javno prepoznatljivijom i glasačima poželjnijom. Kod novih je stranaka ovakva nominacija ultimativni zahtjev u povećanju izbornih šansi.

S tog se naslova postaje zanimljivom tema o izbjegavanju MireleHoly da uđe u predsjedničke izbore, te kao istinski izazivač na ljevici unese neku drugu dinamiku u politički život (pa i u predsjedničke izbore). Kujundžićeva je kampanja pomogla migraciji glasača na desnom krilu, te je uz još neke događaje (rascjep u HSP AS, sukobi u Hrastu) stvorila neke nove obrise političke arhitekture. Migracija na lijevom krilu u zadnjih je dva mjeseca išla u obrnutom smjeru (smanjenje podrške Orahu, i povećanje SDP-u).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na petom se mjestu nalazi HNS koji u ovomjesečnom istraživanju bilježi izbornu potporu od 2,8 posto (3% u studenom), a slijede HDSSB s 2,5 posto te Hrvatski laburisti i HSS (2,4 posto). Na ljestvici s rejtingom iz skupine stranaka koje se nisu našle među "ostalima" još su: NL IvanaGrubišića (1,3%), NL Milana Bandića (1,3%), HSLS (1,1%), IDS (1,1%), Hrast (0,9%), HSP (0,8%), HSU (0,8%), Narodna stranka Reformisti (0,8%), HSP AS (0,5%).

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

CRO demoskop

Preferencije po regijama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovomjesečnom su istraživanju dobitnici (stranke s povećanjem izbora u odnosu na prošli mjesec): Hrvatska zora (+1 postotni poen), HDZ (+0,8 postotnih poena), HDSSB (+0,6 postotnih poena),  SDP, Laburisti i NL Ivana Grubišića  (+0,2 postotnih poena). S druge strane najveći je pad zabilježio HSP AS (-1,2 postotnih poena, NL Milana Bandića (-0,7 postotnih poena), Orah (-0,5 postotnih poena), Hrast i HSS (-0,4 postotna poena).

Na ljestvici s preferencijama koalicija, stranke okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 31,2 posto (prema 31 posto iz studenog), dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU) s izborom od 24,8 posto na drugom mjestu (u studenom 25%). Slijede stranačka lista OraH koja je s 15 posto i na ovoj ljestvici zabilježila pad u odnosu na prošlomjesečno mjerenje kad je iznosila 15,7 posto (a prije dva mjeseca 17,4 posto). Savez za Hrvatsku s izborom od 7,1 posto drži četvrto mjesto (prije mjesec dana 5,9 posto). Hrvatski laburisti su s izborom od 2,5 posto, a NL Ivana Grubišića s 2,4 posto. Na začelju ove ljestvice koalicija su NL Milana Bandića (1,9%) i Reformisti (0,8%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

CRO demoskop

Preferencije koalicija

Predsjednik Ivo Josipović je najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 31,8% (prošli mjesec 31,9%). Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži Mirela Holy s izborom od 11,5 posto (u studenom 11,6%). KolindaGrabarKitarović je treća, ali sada s izborom od 9 posto (prošli mjesec 7,7%), a Milan Kujundžić je zadržao četvrto mjesto s izborom od 5,3 posto (prije mjesec dana 4,8%). Slijedi europarlamentarni dvojac: Tonino Picula (4%) i AndrejPlenković (3,8%). Među deset bajpozitivnijih hrvatskih političara još su: ZoranMilanović (2,6%), Milan Bandić (2,1%), RužaTomašić (2,0%) i TomislavKaramarko (1,5%). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

CRO demoskop

Najpozitivniji hrvatski političar

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drži Tomislav Karamarko koji je najnegativniji političar za 31,6 posto hrvatskih građana/ki (prije mjesec dana 31,8%). Zoran Milanović je na drugom mjestu s izborom od 29 posto (prema 28,9% iz studenog). Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (sada 11,1%), a na četvrtom je mjestu Ivo Josipović s izborom od 5,9 posto. Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su I. Sanader (3,4%), M. Bandić (2,0%), K. Grabar Kitarović (1,1%), M. Lovrić Merzel (0,9%), N. Vidošević (0,8%) i M. Kujundžić (0,7%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

CRO demoskop

Najnegativniji hrvatski političar

U posljednjem istraživanju, u izboru najvažnije teme/događaja mjeseca, vratili smo se na našu "normalnu" temu kao najčešći izbor mjeseca (a nakon dva mjeseca u kojima su bili neki drugi događaji i teme na vrhu izbora). Tako je gospodarska kriza najvažnija tema mjeseca za 21,8 posto hrvatskih građana/ki, a slijedi puštanje Milana Bandića uz jamčevinu od 15 milijuna kuna da se brani sa slobode (izbor od 17,5%) i prosvjed branitelja ispred Ministarstva (13,1%). %).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značajniji je izbor za događaj/temu mjeseca zabilježila su četiri događaja s izborom između 5 i 10 posto: Kolona sjećanja na žrtve Vukovara (9,9%), Deklaracija Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta o slučaju Šešelj (9,3%), događaji u hrvatskom nogometu (7,8%), izborna kampanja za predsjednika RH (6,0%). Iznad 1 posto izbora za događaj mjeseca bilježe još četiri teme: premijer Milanović otkazao susret sa srbijanskim premijerom (3%), rasprave o proračunu za 2015. i rebalans ovogodišnjeg proračuna (1,7%), rasprave o pobačaju (1,6%) i pokretanje istrage USKOK-a protiv Božidara Kalmete (1,5%). Svi su ostali događaji/teme zabilježili izbor rijeđe od 1 posto.

Vlada RH u danima u kojima navršava tri godine od pobjede svoje koliacije u izborima uživa potporu 20,3 posto hrvatskih građana/ki (prije mjesec dana 20%), dok vladinu politiku ne podržava 64,6 posto građana (prema 66,9 iz studenog) uz 15 posto neodlučnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

CRO demoskop

Podrška politici Vlade RH

Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 2,0. Najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima lijeve koalicije (SDP 2,89; HNS 2,55; IDS 2,48; HSU 2,46), dok je najlošije prošla među biračima desnih stranaka (HSP 1,34; HDZ 1,55; HSP A. Starčević 1,65; Hrvatska zora 1,66).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

CRO demoskop

Ocjena rada Vlade RH

Predsjednik republike je ocijenjen s 3,16 (najviša ocjena među glasačima SDP-a 4,2; najniža ocjena među biračima HSP AS 2,0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

CRO demoskop

Ocjena rada predsjednika Republike

Najviše predstavničko tijelo u zemlji za svoj je rad dobilo 2,1 (najviša ocjena među glasačima HNS-a s 2,75; najlošija ocjena među biračima HSP AS 1,5).   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

CRO demoskop

Ocjena rada Hrvatskog sabora

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo