BURNA RASPRAVA U SABORU / Klemm: Tražimo da se Matić i Milanović ispričaju braniteljima

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na šest mjeseci se odgađa primjena Zakona o mirovinskom osiguranju, a iz procedure se povlači nacrt izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja, zaključak je koji su u petak jednoglasno donijeli članovi saborskog Odbora za ratne veterane.

5.12.2014.
13:29
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Pored toga da se odgodi primjena Zakona o mirovinskom osiguranju, te da se povuče nacrt izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja, članovi saborskog Odbora za ratne veterane suglasili su se i da se unutar Odbora formira radna skupina za izradu novog zakona o pravima branitelja. Koji će 'rang' zakon imati u petak nije formalno odlučivano.

'Od danas tražimo i smjenu premijera Milanovića!'

Braniteljske udruge traže ustavni zakon, dok predsjednik Hrvatskog sabora JosipLeko, koji je bio na sjednici Odbora, drži da 'braniteljskom' zakonu treba dati rang organskog, dakle zakona koji se donosi kvalificiranom većinom, odnosno sa 76 zastupničkih glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno opravdanim držim zahtjev da sva braniteljska prava budu regulirana u jednom zakonu, ali smatram da mu treba dati rang organskoga", rekao je Leko.

U njegovu izradu, kaže, treba uključiti i stručnjake i one na koje se zakon odnosi, dakle braniteljske i stradalničke predstavnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leko je pozvao da se rasprava, neovisno o različitosti u mišljenima, vodi u okviru institucija.

Potpredsjednik Odbora ŽeljkoSabo predložio je kasnije izlasane zaključke, tvrdeći da za njih ima potporu ministara rada i branitelja MirandaMrsića i PredragaMatića. Branitelje iz Savske pozvao je da se "zbog svog zdravlja" povuku s prosvjeda i nastave razgovor u instuitucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ovi članovi odbora TomislavIvić i ZvonkoMilas ne vide zašto zakon o braniteljima ne bi mogao biti ustavni. Ivić kaže kako to ne znači da se, ovisno o gospodarskim prilikama, prava branitelja ne mogu smanjivati ili povećavati, ali je bitno da ostanu, a Milas poziva premijera i zastupnike da odu u Savsku i popričaju s braniteljima.

Branitelji su na Odboru uzeli i kraću stanku kako bi se konzultirali o ponudama, no po povratku su ponovili kako ne mogu vjerovati da će obećano biti i ispunjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo razgovarati s vama, ali Sabor zasjeda do 15. prosinca, s kime ćemo razgovarati onda", pitala je NedaBalog iz Udruge udovica hrvatskih branitelja.

Predsjednik Udruge 100-postotnih HRVI Đuro Glogoški ustraje na smjeni ministra Matića i njegovih suradnika. "Ne možemo dozvoliti da ti ljudi ostanu u ministarstvu, nije u pitanju glava, nego fotelja. Naša je želja da tamo sjedi netko drugi, tko je spreman razgovarati s nama", poručio je Glogoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I vanjski član Odbora IlijaVučemilović kaže da branitelji ne mogu odustati od svojih zahtjeva, te poziva Leku da proba utjecati na premijera koji "drži ključ rješenja". Nemamo pravo odustati od naših zahtjeva, dodao je Vučemilović i poručio: "Imali smo krvavi Uskrs, ne daj Bog, nitko ne želi, krvavi Božić".

Zdravko Ronko (SDP) podsjetio ga je tko je priredio krvavi Uskrs, pa upitao Vučemilovića: "Nije vrag da bi htio biti zapamćen po krvavom Božiću".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelj AnteDeur 'očitao je lekciju' svim zastupnicima. "Hvala predsjedniku Leki, ali je li normalno da izabrani od naroda (zastupnici) nisu u tih 47 dana došli nas posjetiti u Savsku", upitao je Deuer te i "lijevima i desnima" poručio da ne zaslužuju biti u Saboru.

Braniteljsko izaslanstvo u petak je na Trgu bana Jelačića odalo počast prosinačkim žrtvama, a novinarima su najavili da od petka traže ostavku ne samo ministra branitelja PredragaMatića, već i premijera ZoranaMilanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građane su pozvali da na skorim predsjedničkim izborima ne glasuju za Ivu Josipovića, jer uživa podršku zamjenika ministra branitelja BojanaGlavaševića, čiju smjenu oni traže.

Predstavnici braniteljskih udruga na Odboru su ustrajali na smjeni ministra Matića i najbližih mu suradnika, premijerovu smjenu nisu spominjali, tražili su samo ispriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima su kasnije rekli da premijeru ostavljaju još malo vremena da ih pozove na razgovor, a ako se to uskoro se dogodi, svoj zahtjev za smjenom će formalizirati i staviti na papir s ostalim zahtjevima.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm zatražio je na Odboru da se premijer ispriča hrvatskim braniteljima. "Tražimo da se gospoda ispričaju braniteljima. Bivši ministar Predrag Matić i premijer Zoran Milanović tvrdili su da branitelji lažu", ustvrdio je Klemm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o mirovisnkom osiguranju trebao je stupiti na snagu 1. siječnja 2015.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo