ekskluzivna rtl anketa / Gotovo četvrtina građana u Hrvatskoj želi zakonski zabraniti pobačaj!

Gotovo četvrtina građana u Hrvatskoj želi zakonski zabraniti pobačaj - rezultat je to ankete koju je za RTL napravila Agencija Promocija Plus na 1300 ispitanika. 29 posto smatra kako liječnici imaju pravo na priziv savjesti uz strogu kontrolu da to isto ne čine u privatnoj praksi.

7.12.2014.
18:29
VOYO logo

U zemlji u kojoj se većina građana izjašnjava da su katolici, 75 posto ispitanika podržava postojeći zakon - po njemu je pobačaj legalan i tako je već 52 godine.

"Mislim da je 75 posto građana i građanki mudrije i da razumijevaju što znači ukoliko bi pobačaj bio sankcioniran", izjavila je RadaBorić, Centar za ženske studije.

Od 75 posto onih koji podržavaju legalnost pobačaja, takav stav najviše podržavaju Zagrepčani i stanovnici sjevernog Jadrana - njih 86 posto, a najmanje od svih Dalmatinci.

S druge strane - od 22 posto onih koji smatraju da bi pobačaj trebalo zabraniti - tako misli najviše Dalmatinaca.

Takav rezultat za aktivistice ženske mreže odraz je prevelikog utjecaja Crkve na društvo.

"To je jednako kao utjecaj Katoličke Crkve koja je sad u sve pore društva ušla. I naši dužnosnici se danas prvo kreću konzultirati s Crkvom", dodaje ĐurđicaKolarec, Ženska mreža Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Zbog priziva savjesti liječnika koji odbijajaju raditi pobačaje nedavno su prosvjedovale. Da je odluka o izvođenju pobačaja pravo liječnika i bolnice, a ne države i zakona - u anketi smatra tek 18,5 posto ispitanih - 43 posto smatra da je obavljanje pobačaja zakonska obaveza svih, a tek 29 posto kaže da liječnici imaju pravo na priziv savjesti, uz strogu kontrolu da to ne čine privatno.


"Ne samo što nije dostupan, nego se doktori pozivaju na priziv savjesti, što je meni potpuno van pameti jer to je isto kao da jedan general kaže ja sad neću pucati ili neću sudjelovat u ratu, a to mi je profesija. Onda biraj drugu profesiju", smatra Kolarec.

Zbog toga što pobačaj u naročito manjim mjestima nije svim ženama jednako dostupan, neke biraju odlazak preko granice, gdje je taj zahvat jeftiniji, a statistike pokazuju, kažu u Centru za ženske studije - ovu tešku odluku najviše donose žene koje su već rodile dvoje djece.

"Obično kada se pomišlja o pobačaju misli se vjerojatno o mladim ženama, misli se o neodgovornom seksualnom životu. No, pokazuje se da tome nije tako zbog ekonomske situacije, već je do same odluke obitelji i žene koliko će djece imati. Najčešće pobačaje rade žene koje već imaju dvoje djece", dodaju iz Centra za ženske studije.

Tu je odluku prošle godine donijelo više od 3 tisuće žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike