porast broja novorođenčadi / Bijela kuga odavno zahvatila Hrvatsku, Vinkovci izuzetak!

U vinkovačkoj bolnici godinu će završiti s porastom novorođenčadi od deset posto, što je pozitivan trend za razliku od državne statistike koja je u minusu od 15 posto. Nakon godina stagnacije i pada porođaja, ove godine liječnici u vinkovačkoj bolnici su zadovoljni. Ali i oprezni, jer kažu - "jedna lasta ne čini proljeće".

7.12.2014.
18:41
VOYO logo

Viktorija je svijet ugledala ovaj tjedan, a njezina mama joj već najavljuje braću i sestre.

"Nećemo stati na jednom, planiramo još, ali nakon nekog vremena - dok ja nadođem. I dok ona malo naraste", izjavila je MarinaCitković, provorotkinja.

Majčinstva se ova mlada majka ne boji. Priželjkuje minimalno troje djece.

"Ako bude i više - bit će sve kako dragi Bog da. Samo da bude dobro", dodaje Marina.

Viktorija je jedna od 1050 beba rođenih u ovoj godini u vinkovačkoj bolnici. Za razliku od tužne državne natalitetne statistike, koja je u minusu 15 posto u odnosu na lani, ovdje se bilježi porast rođenja od deset posto.

"Mi smo zadovoljni što ove godine, za razliku od većine rodilišta u Hrvatskoj imamo nešto veći broj poroda. Nadamo se da će to do kraja godine biti i do pedeset djece više nego prošle godine, kada smo na žalost imali ispod 1100 novorođenih", kazala je MarijaJurković, v.d. voditeljica Odjela za dječje bolesti OBŽ Vinkovci.

Bijela je kuga davno zahvatila Hrvatsku. Trend pada porođaja ne prestaje. Demografi nisu optimistični ni kad je riječ o vinkovačkom slučaju.

"Vjerojatno se radi o doseljenom stanovništvu nakon rata. Brojnije mlađe stanovništo ušlo je u reproduktivno doba. Dakle, to je po meni objašnjenje", smatra demograf AnđelkoAkrap.

Katarina bi osim Veronike, voljela imati još djece, no kaže, porodiljna naknada je minimalac, kao i plaća. A odgajati djecu odgovoran je posao.

"Najmanje dvoje, sad vidjet ćemo kakva će biti situacija, a najvažniji je posao. Da ima se normalno i beba othraniti".

Država bi, kažu demografi, trebala stvoriti uvjete da se u 21. stoljeću ne rađaju djeca koja će biti željna i gladna.

"Treba napraviti dugoročnu politiku gospodarskog razvoja, u kontekstu je i demografska politika", dodaje Akrap.

Pedesetero novoroođenčadi iz vinkovačkog rodilišta za sedam će godina napuniti dva razreda više u školskim klupama, što je ipak dobra vijest. No najbolje bi bilo da se taj trend nastavi, i da nije samo riječ o statističkom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo