KRITIZIRALE REFERADU / Studentice ekonomije suspendirane zbog komentara na Facebooku!

Image
Foto: Thinkstock

Tri studentice zagrebačke Ekonomije dobile su opomenu pred isključenje te suspenziju od šest, devet i 12 mjeseci jer su se na Facebooku obrušile na rad referede. Priopćenjem o ovom slučaju oglasio se i Ekonomski fakultet u Zagrebu.

9.12.2014.
14:58
Thinkstock
VOYO logo

Tri studentice zagrebačkog Ekonomskog fakulteta obrušile su se na Facebooku na rad studentske referade zbog čega je protiv njih pokrenut stegovni postupak. Dobile su opomenu pred isključenje te suspenziju od šest, devet i 12 mjeseci, piše portal srednja.hr.

Stegovno povjerenstvo nije ih pozvalo na raspravu kako je propisano Pravilnikom o stegovnoj odgovornosti studenata, nego im je odluka o izricanju stegovne mjese dostavljena na kućnu adresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim putem želio bi se najeb*** majki svim onim polupismenim nakaradnim droljama, koje rade u referadi i troše moje dragocjeno vrijeme", napisao je u Facebook grupi 'EFZG Zagreb' korisnik s lažnim profilom.

Njegov identitet nikada nije otkriven, ali zato je identitet studentica koje su odlučile ostaviti svoj komentar na tu objavu i još jedne njihove kolegice na sličnoj grupi, zbog čega je voditelj referade Robert Fišić pokrenuo stagovni postupak protiv njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetnik u uredu studentskog pravobranitelja IvanTomljenović kaže da je apsurdno da se stegovni postupak pokrene zbog komenatra na Facebooku.

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Ekonomski fakultet u Zagrebu

Cijeli postupak, kao i izricanje stegovnih mjera u obliku opomene pred isključenje i više mjeseci suspenzije, prema Tomljenoviću odvio se uz kršenje Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata, kao što su i same studentice kažnjene za nešto što nisu učinile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Studentice nikada nisu vidjele niti dobile prijedlog za pokretanje stegovnog postupka, niti im je Stegovno povjerenstvo u službenom pozivu na obranu navelo za što ih se tereti. Jedina naznaka bio je poziv u referadu gdje im je voditelj Fišić dao isprintane komentare iz Facebook grupe te rekao pred 'svjedokinjom' JasminomTrinajstić da će pokrenuti stegovni postupak jer je njima dosta da se blate djelatnici u referadi", objasnio je Tomljenović za srednju.hr.

Komentari koje su dvije sankcionirane djevojke ostavile nisu sadržavale nikakve uvrede, a jedino ona s najmanjom kaznom napisala je psovku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Ekonomski fakultet u Zagrebu

Priopćenjem o ovom slučaju oglasio se i Ekonomski fakultet: 

S obzirom na brojne medijske upite oko članka koji je objavljen 8. prosinca 2014. na portalu Srednja.hr pod naslovom "Studentici EFZG-a onemogućen završetak studija zbog komentara na Facebooku", a kojeg su prenijeli i drugi mediji, želimo vas izvijestiti o slijedećem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prvo želimo iskazati žaljenje što je došlo do ovakve situacije, no ne možemo ignorirati kada se kroz društvene mreže narušava dignitet ljudi u bilo kojoj organizacijskoj jedinici Fakulteta te reputacija samog Fakulteta.

Želimo naglasiti da je Uprava Ekonomskog fakulteta – Zagreb, na čelu s dekanom prof. dr. sc. Lajošem Žagerom, oduvijek davala podršku i imala razumijevanja za studente koji su i razlog što postojimo i što nije samo puka izjava već i dio naše organizacijske kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, naglašavamo da je Stegovno povjerenstvo za studente na Ekonomskom fakultetu autonomno i neovisno tijelo koje je sastavljeno od profesora i studenata. To tijelo djeluje sukladno odredbama Pravilnika o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, Pravilnika o studiranju na  preddiplomskim i diplomskim studijima Ekonomskog fakulteta te Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata. U navedenim pravilnicima konkretno su propisana prava i dužnosti studenata kao i mjere ili kazne ukoliko se iste prekrše.

Prema spomenutom Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata (čl.5., st.3., t.5.) Povjerenstvo je zaključilo kako je ponašanje navedenih studentica teža stegovna povreda, odnosno da je riječ o gruboj povredi uljudnog ponašanja i pristojnosti učinjene prema nastavnicima, suradnicima te drugim djelatnicima Fakulteta ili Sveučilišta. U skladu s odredbama istog Pravilnika, čl. 26. student i podnositelj zahtjeva za pokretanje postupka mogu podnijeti prigovor Fakultetskom vijeću u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke, a za što su i podnesena dva prigovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, postupak je još uvijek u tijeku.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo