sve skuplja i čokolada / Cijene oraha i lješnjaka više od sto kuna po kilogramu!

Orahnjače, kiflice od oraha, londoneri i sve druge slatke delicije od oraha i lješnjaka mogle bi postati luksuz. Jer cijene tih orašastih plodova popele su se na više od stotinu kuna po kilogramu. Sve je skuplja i čokolada, pa domaćice diljem Lijepe naše ne znaju kako će izgurati ovu božićnu sezonu kolača.

9.12.2014.
18:21
VOYO logo

Blagdanska se atmosfera više osjeti po ukrasima i hladnoći nego prema gužvama na tržnici. O orahnjačama, makovnjačama i svemu drugome čiji nas mirisi podsjećaju na Božić već se razmišlja, kao i o tome od čega ćemo ih napraviti.

Ako pečete domaće kolače, toplo će vam biti jedino od pećnice, jer pogledi na cijene malo će kome ugrijati srce. Tek poneki trgovac nije podigao cijene, a osnovni sastojci za kolače - orasi, lješnjaci i bademi - izbit će vam podosta kuna iz novčanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, na jednom štandu orasi koštaju isto kao i lani, 80 kuna.

"Velika je razlika od trgovine. Prvo, puno je skuplje, možda 10-15 posto, a i nije friška roba kao ovdje jer tu brzo prodamo i ne stoji toliko dugo. Uglavnom, mislim da je na placu isplativije nego u dućanu", kaže prodavačica Ljiljana Potoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je godina bila katastrofalna. Nepregledne plantaže badema u Americi ili one lješnjaka u Turskoj, pretrpjele su veliku štetu. U Europi su, pak, orasi slabo rodili. To se vidi i po cijenama na tržnici, a osobito u trgovinama.

Lješnjaci su lani koštali do 80 kuna, a ove godine možete biti sretni ako ih nađete po toj cijeni jer dosežu i do 130 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Badema više nema po cijeni nižoj od 100 kuna, dok smo orahe na jednom štandu na tržnici pronašli za 70, ali i u jednoj trgovini za nevjerojatnih 120 kuna.

Biljka kakaovac čak i mnogim ljubiteljima čokolade izgleda egzotično i malo po malo postaje vrijedna poput suhog zlata. U prave rukom valjane ferero kuglice idu i čokolada i lješnjaci, a uskoro će na red za pečenje i orahnjače i makovnjače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ide pola kile oraha za jednu domaću orahnjaču gdje su dvije štruce. 35 kuna nam košta samo orah u toj štruci orahnjači, a 70 kuna štruca dođe. U to moramo svrstati i brašno i šećer i rad i energiju", kaže vlasnica slastičarnice MiraGalinac.

U ovoj maloj kući kolača, slatki zalogaji nisu poskupjeli već dvije godine, unatoč tome što su cijene sirovina eksplodirale.

"Prošle godine je bilo jako puno oraha. Cijena oraha bila je niža jer smo imali odličnu ponudu. Dobavljači su nam skoro pa dolazili na vrata sami s orasima, ali ove godine nije tako. Bile su velike suše i velike poplave i to se osjeti", kaže MirnaPerlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve će to osjetiti čak i oni koji se odluče sami napraviti makar jedan ili dva kolača. Ali bez obzira na sve, kolači će se i dalje peći jer bez svima dragih mirisa blagdani jednostavno ne bi bili blagdani.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo