23 točke u pola sata / Ekspresna sjednica Vlade: 'Sredit ćemo da naše plaće ne rastu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu bio je i Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade RH i Vlade Republike Srbije o suradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa.

11.12.2014.
9:53
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na početku današnje sjednice Vlade naglasio je kako do kraja godine imaju samo još dvije sjednice.

"Samo dvije sjednice su nam ostale do stupanja na snagu promjena u sustavu poreza na dohodak i dotad moramo riješiti plaće dužnosnika, za nas, da one s poreznim promjenama ne narastu", kazao je. Nakon ove kratke obavijesti, ministri i premijer su brzinski prošli kroz 23 točke dnevnog reda. Sjednica je završila za pola sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je potvrdila sporazum sa Vladom Republike Srbije o suradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

17 milijuna kuna za cjepiva protiv bolesti plavog jezika

Na teret proračunske zalihe Vlada RH je na sjednici u četvrtak odobrila 17 milijuna kuna Ministarstvu poljoprivrede za nabavku cjepiva protiv bolesti plavog jezika kod preživača te 425 tisuća eura Vrhbosanskoj nadbiskupiji za podmirenje rate kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede time će novcem nabaviti 2,2 milijuna doza cjepiva, a zamjenik ministra financija Igor Rađenović rekao je da je odobrenje za ta sredstva nužno jer Ministarstvo pojavu bolesti 'nikako nije moglo predvidjeti'.

Novcem za Vrhbosansku nadbiskupiju podmirit će se, pak, rata kredita koji je podignut 2007. kod HBOR-a za izgradnju svećeničkog doma u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U objašnjenju odluke navodi se da Vrhbosanska nadbiskupija ratu nije u mogućnosti podmiriti, kako zbog sveopće krize, tako i zbog prenamjene raspoloživih sredstava za saniranje šteta od poplava koje su zadesile 20 župa u toj nadbiskupiji.

Premijer Zoran Milanović napomenuo je a će država 'pod račun drugom transakcijom uzeti određene nekretnine koje Vrhbosanska nadbiskupija ima u Hrvatskoj'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je raspravila i godišnje izvješće o državnim potporama za 2013. te usvojila Smjernice politike državnih potpora za razdoblje od 2015. do 2017. godine.

Rađenović je izvjestio da izvješće pokazuje blago smanjenje potpora u odnosu na godine ranije - za 3,6 posto u odnosu na 2012. te za 6 posto u odnosu na 2011. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpore su ukupno iznosile 8,5 milijardi kuna, odnosno njihov udio u BDP-u bio je 2,6 posto, a u rashodima države 6,8 posto.

U strukturi potpora prevladavaju industrija i usluge, kazao je Rađenović dodavši da i dalje, nažalost, prevladavaju sektorske potpore (63 posto) u odnosu na horizontalne, regionalne i potpore na lokalnoj razini (37 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga smjernice državnih potpora usmjeravaju davatelje potpora da svoje mjere usredotoče na horizontalne, a ne sektorske ciljeve", rekao je.

Vlada je donijela i odluku o obvezi rada Ureda državne uprave, odnosno službenika koji rade na pripremi, provjeri i izradi popisa birača te izdavanju potvrda za glasovanje radi provedbe predsjedničkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredi će tako raditi i u subotu, 13. prosinca, od 8 do 14 sati, u srijedu, 17. prosinca do 16 sati, a na dan izbora za predsjednika Republike, nedjelju, 28. prosinca, za sve vrijeme glasovanja od 7 do 19 sati.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo