MARKIĆ ZA RTL DANAS / 'Ako ministar Bauk ne zna protumačiti Ustav, neka pronađe drugi posao'

Zašto udruga 'U ime obitelji' traži ostavku ministra uprave Arsena Bauka, RTL-ovom novinaru Petru Panjkoti objasnila je čelnica Inicijative, Željka Markić.

11.12.2014.
18:49
VOYO logo

Propao je referendum udruge "U ime obitelji" o preferencijalnom glasovanju. Ustavni sud je utvrdio - raspisivanje referenduma tražilo je 380 tisuća birača, a potrebno je njih 404.252, odnosno 10 posto od upisanih u registru birača.

Ministar uprave Arsen Bauk takvu odluku pozdravlja, a zašto udruga "U ime obitelji" traži njegovu ostavku RTL-ovom novinaru Petru Panjkoti objasnila je čelnica Inicijative, Željka Markić.

Ustavni sud je odlučio ovako kako je odlučio. Je li to, po vama, propast Vašeg političkog projekta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ma kako bi bila propast! Ovo je građanski projekt koji je dao već jako puno rezultata. Jedan od njih je jako važan, a to je da je Ustavni sud sad pojasnio ministru Bauku, koji očito to nije dobro razumio, da se 10 posto od birača u Republici Hrvatskoj treba izjasniti o raspisivanju referenduma. Mislimo da je to jako dobro, da je Ustavni sud to razjasnio, jer Bauk je uvjetovao svim građanskim inicijativama da za raspisivanje referenduma trebaju skupiti 450.000 potpisa. To je 10 posto od ukupnog broja hrvatskih birača. Ono što ne mislimo da je dobro jest da se sud naslonio na brojku koja nije točna, a to je brojka od četiri milijuna birača u RH, što je nemoguće za povjerovati da je istinito radi toga što u Hrvatskoj ima 4,3 milijuna stanovnika i prema podacima Državnog zavoda za statistiku ima 3,5 milijuna punoljetnih osoba.

Ministar Bauk je dao nekoliko prijedloga Ustavnom sudu u svom očitovanju. Navodi se nekoliko brojeva, dvije od te brojke su ujedno i manje od broja prikupljenih potpisa koje ste vi prikupili. Zbog čega tražite njegovu ostavku?

Ministar Bauk je ministar uprave koji ne zna danas, dva tjedna prije predsjedničkih izbora, nama objasniti pola milijuna birača više. Odnosno od tvrdi da ima četiri milijuna birača, a u Hrvatskoj ima 3,5 milijuna punoljetnih osoba. Prema tome to je jedan razlog zbog kojeg bi svaki ministar koji drži do sebe trebao dati ostavku. To je njegova nadležnost, odgovornost, on je inzistirao na tome da trebaju sve građanske inicijative ponuditi 450.000 potpisa. Pokušajte mi reći koja zemlja u EU, zamislite jednu Poljsku, u kojoj sada ministar uprave, dva tjedna prije nego kandidati njegove stranke, što je na primjer predsjednik Josipović, da on tvrdi u Poljskoj da ima pet milijuna više birača nego što ima punoljetnih osoba. Pa to je nedopustivo.

Ministar Bauk je stalno tvrdio da se poziva na dosadašnju praksu. Dakle, praksu kakvu je Saborski odbor ua Ustav spominjao do sada, u kontekstu tih deset posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ma ne, to je potpuna neistina. Ustavni sud je to potvrdio, on se nije pozivao na dosadašnju praksu. To je bilo njegovo slobodno tumačenje Ustava i smatram da ako ne zna protumačiti Ustav, a ministar je u Vladi Republike Hrvatske, da treba pronaći neki drugi posao. Sigurna sam da će ga se uspjeti negdje drugdje vrlo lako zaposliti, za istu plaću kakvu ima u ministarstvu.

Što dalje sa vašom Incijativom? Konkretno, što dalje sa vama osobno, imate li vi nekakvih političkih planova, političkih ambicija kroz neke političke stranke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nećete me pitati hoću li se kandidirati za predsjednicu ovaj puta? 

Pa to više ne stignete, eventualno nešto drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada nova tema, novi izbori su pred nama. Mi apsolutno imamo ambicije, a to je mijenjati Hrvatsku na bolje i osigurati da dođemo do toga koji je broj birača u Hrvatskoj. Mi, po ovim svim podacima koje imamo od nadležnih institucija, to je tri i pol milijuna birača. Dakle, ne četiri milijuna. I mi mislimo nastaviti raditi na proširenju demokratskog prostora, koji je u ovom trenutku u Hrvatskoj jako sužen. Jako nas brine činjenica da dva tjedna prije predsjedničkih izbora mi ne znamo točno koliko će ljudi u Hrvatskoj moći glasati.   

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo