blagdanska stanka / Sabor prazan idućih mjesec dana: Zastupnici na 'zasluženoj' pauzi

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavom zajamčena zimska stanka u radu Sabora traje od 15. prosinca do 15. siječnja, kada počinje nova redovna parlamentarna sezona.

12.12.2014.
8:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor u petak je glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnoga reda završio redovno jesensko zasjedanje. Ustavom zajamčena zimska stanka u radu Sabora traje od 15. prosinca do 15. siječnja, kada počinje nova redovna parlamentarna sezona.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u petak je svim zastupnicima i građanima zaželio sretne blagdane, čestitu i prosperitetnu Novu godinu i zaključio redovno zasjedanje Sabora u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred nama su zanimljivi politički tjedni, izborna promidžba za predsjednika Republike, ulazimo u zadnju godinu mandata, podsjetio je zastupnike. Pozvao ih je da kampanju vode vodeći računa o odgovornosti koju imaju kao predstavnici hrvatskih građana.

Ipak promjena Zakona o strateškim investicijama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o strateškim investicijskim projektima s ciljem da se olakša ulaganje u Hrvatskoj.

Većina do sada prijavljenih investicijskih projekata nije imala zatvorenu financijsku konstrukciju, pa se izmjenama zakona investitorima omogućava lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije vezane uz projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je do sada od investitora tražio da imaju zatvorenu financijsku konstrukciju, odnosno potpuno osigurane izvore financiranja projekta.

Novina je da privatni investitor u roku 60 dana od Vladine odluke o proglašenju projekta strateškim mora Ministarstvu gospodarstva dostaviti dokaz da ima osigurano najmanje deset posto ukupne vrijednosti projekta. To uključuje bankarsku garanciju domaće ili strane banke ili namjenski deponirana oročena sredstva na rok od devet mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor donio Dugoročni plan razvoja OS RH do 2024.

Sabor je također donijeo Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH za razdoblje od 2014. do 2024., za čiju se provedbu u predstojećih deset godina planira izdvojiti najmanje 48 milijardi kuna.

Pretpostavke za ostvarenje dugoročnog plana su zaustavljanje pada obrambenog proračuna i njegovo zadržavanje na razini iz 2014., osiguranje postupnog realnog rasta do 2018. godine, jačanje nastojanja za dostizanje NATO smjernica od dva posto BDP-a za obranu te od cijelog obrambenog budžeta 20 posto za opremanje i izgradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kraja 2017. broj zaposlenih u tom sustavu trebao bi biti smanjen na najviše 15 tisuća: 14.380 djelatnih vojnih osoba i 620 državnih službenika i namještenika.

Sabor se jednoglasno suglasio sa sudjelovanjem pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u misiji potpore miru Resolute support u Afganistanu i još nekoliko operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Porajmosa 2. kolovoza

Hrvatski sabor proglasio je u petak 2. kolovoza Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve Porajmosa/Holokausta.

Dan je to na koji se komemoriraju sve romske žrtve Drugoga svjetskog rata, a obilježava se u sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine kada je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 2. svjetskog rata pripadnici romskog naroda bili su žrtve ustaškog režima u NDH. Od 1941. do 1945. godine romski je narod gotovo istrebljen s područja Hrvatske: na prvom poslijeratnom popisu stanovništva 1948. godine u Narodnoj Republici Hrvatskoj evidentirano je samo 405 Roma.

Dosad je imenom i prezimenom utvrđeno 16.173 žrtava ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac romske narodnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paket pravosudnih zakona

Sabor je u petak izmijenio paket pravosudnih zakona, među kojima i Zakon o kaznenom postupku, kojim bi se trebala postići ravnomjernija radna opterećenost sudova, što bi u konačnici trebalo rezultirati povećanjem ažurnosti u radu i skraćivanju trajanja kaznenih postupaka.

Izmjenama se predviđa da od 1. travnja 2015. županijski sudovi postaju mjerodavni za odlučivanje o žalbama protiv presuda svih općinskih sudova u kaznenim predmetima. Odluka o tome kojem će županijskom sudu predmet biti dodijeljen donosi se nasumičnom algoritamskom dodjelom predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od razloga za propisivanje takve dodjele predmeta je i taj što je do sada svaki županijski sud u okviru svoje mjesne nadležnosti stvarao vlastitu sudsku praksu, pa su u sličnim predmetima različiti sudovi donosili znatno drugačije odluke.

Budući da sređivanje zemljišno-knjižnog sa stvarnim pravnim stanjem na nekretninama nije dovršeno i očekuje se tek kroz dvije godine, izmijenjen je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uknjižba prava vlasništva Republike Hrvatske od strateškog je značenja za državu s obzirom na to da protekom roka iz valjanog zakona neće biti moguće zaštititi pravo vlasništva RH na neuknjiženim nekretninama te se stoga predlaže produljenje odgode roka povjerenja u pravnom prometu nekretnina u korist stjecatelja do 1. siječnja 2017.

Izmjenama Zakona o upravnim sporovima trebala bi se poboljšati kvaliteta upravnog spora, ujednačiti sudska praksa, omogućiti kvalitetnija kontrola rada javnopravnih tijela i stvoriti stabilno pravno okruženje, dok bi suci upravnih sudova trebali dobiti kvalitetniji procesni okvir za postupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama se preciziraju odredbe o mjesnoj nadležnosti, prekidu postupka, izuzeću, o rukovođenju raspravom, objavi presude i odlučivanju u upravnom sporu te o postupku ocjene zakonitosti općih akata.

Uvedena licencija za rad ravnatelja

Zastupnici su izmijenili Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, po kojemu se uvođenje licencija za rad ravnatelja, koje je trebalo zaživjeti 1. siječnja iduće godine, odgađa na 1. siječnja 2017. Izmjenama zakona propisuju se i načini izrade i donošenje mreže škola, rokovi i načini promjene obrazovnog programa, regulira se nastavak obrazovanja za stjecanje više razine kvalifikacija te jasnije uređuje odredba za stjecanje i gubitak statusa redovitog učenika.

Također se propisuje i mogućnost prestanka pohađanja izbornih predmeta te postupak zaključivanja ocjene iz vladanja na kraju nastavne godine, kao i način polaganja popravnih ispita.

Sabor je prihvatio više izvješća, među kojima i ono o radu Memorijalno- dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zahtjev za referendumom o monetizaciji ide Ustavnom sudu'

Zastupnici su podržali zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da se Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti pošalje zahtjev za raspisivanje državnog referenduma o monetizaciji autocesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici inicijative Ne damo naše autoceste, koja se protivi Vladinom prijedlogu monetizacije, predali su prošlog mjeseca predsjedniku Sabora Josipu Leki više od 530 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju.

Predlažu da se referendum, kojim traže izjašnjavanje građana za izmjenu Zakona o cestama kako bi se zabranilo davanje izgrađenih autocesta u koncesiju jer su nacionalni strateški interes, održi na isti dan kada i predsjednički izbori, 28. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo