sukob u vladi / Vrdoljakov i Marasov rat oko HGK: Čiji će prijedlog proći?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Koji će od ova dva prijedloga proći, očito će odlučiti uži kabinet Vlade i premijer Milanović.

13.12.2014.
10:32
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo gospodarstva Ivana Vrdoljaka jedino je ministarstvo koje se nije očitovalo o nacrtu novog Zakona o HGK koje je izradilo Ministarstvo obrta i poduzetništva ministra Gordana Marasa, prenosi Jutarnji list.

Naime, pošto je Maras nakon održane javne rasprave nacrt zakona uputio na ocjenu ministarstvima, sva su ga ocijenila pozitivnim uključujući i Ministarstvo vanjskih poslova na čijem je čelu šefica HNS-a Vesna Pusić, koje je, doznajemo, imalo tek nekoliko sugestija i prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak je, pak, umjesto da se očituje o Marasovu prijedlogu, odlučio napraviti svoj prijedlog Zakona o HGK. To ne čudi s obzirom na to da su njih dvojica već mjesecima u sporu zbog tog nacrta. No, zanimljivo je, kako tvrde oni koji su vidjeli obje varijante, to da se Vrdoljakova verzija razlikuje od Marsove tek u nekoliko stavki, dok je 95 posto nacrta ostalo isto.

Jedna od prvih stavki na kojima su se razišli je ta da Maras predlaže dobrovoljno članstvo za sve male poduzetnike, dok Vrdoljak predlaže neplaćanje članarine za tvrtke čiji je godišnji prihod manji od milijun kuna, te za start-up tvrtke do treće godine njihova poslovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vrdoljakovu krugu smatraju da bi se Marasov prijedlog loše odrazio, ne samo na male poduzetnike koji više ne bi imali pravo na usluge HGK jer više nisu članovi, nego i na Komoru. Smatraju da mali poduzetnici, njih 97 posto od ukupnog broja članova, plaćaju samo 42 kune mjesečno, što nije puno. S druge strane, oni koji podržavaju Marasa drže da je svaka kuna bitna, te ističu da je Komora lihvarska, te da bezrazložno uzima novac, a za to ne daje adekvatne usluge. Kažu da će se HGK, uvede li se dobrovoljno članstvo, morati više truditi oko svojih usluga te da pridobije poduzetnike, umjesto da živi po starom 'Vidoševićevu sustavu'.

Iako su se u početku razlikovali i po pitanju izbora nove uprave HGK, u zadnjim verzijama nacrta taj izbor je, zapravo, identičan. Naime, u početnoj verziji predviđalo se da se po danu stupanja na snagu novog zakona raspusti Skupština, Nadzorni i Upravni odbor, te da prestane mandat predsjednika Komore, nakon čega bi Vlada imenovala svog povjerenika koji bi u roku od tri mjeseca morao raspisati nove izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji će od ova dva prijedloga proći, očito će odlučiti uži kabinet Vlade i premijer Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo