maloljetnice i seks / Sedam učenica zatrudnjelo na školskom izletu!

Image

Istraživanja pokazuju da je blizu 20% mladih u BiH u dobi od 15 godina već stupilo u seksualne odnose.

16.12.2014.
12:59
VOYO logo

Susjedna Bosna i Hercegovina bori se sa sve većom stopom maloljetničkih trudnoća, a u prilog tome Dnevni avaz navodi slučaj u kojem je sedam učenica zatrudnjelo na školskom izletu.

Istraživanja pokazuju da je blizu 20% mladih u BiH u dobi od 15 godina već stupilo u seksualne odnose. Također, 43% njih u dobi između 15 i 18 godina reklo je da ne koristi nikakvu vrstu zaštite, a kao glavni izvor informacija o seksualno-reproduktivnom zdravlju navode internet, o čemu više možete pročitati ovdje.

SenadMehmedbašić, sarajevski ginekolog, ističe kako je strašno da djevojčice od 13 ili 16 godina imaju seksualne odnose, ali dodaje da je takvo nešto, nažalost, u trendu. Upozorava da su u takvim slučajevima i trudnoća i porođaj visokorizični.

NenadBabić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje, istaknuo je da djeca već sa 13 ili 14 godina stupaju u seksualni odnos, što kasnije dovodi do porasta maloljetničkih trudnoća i abortusa, kao i spolno prenosivih bolesti.

'Zabilježen je slučaj da su osnovci iz jednog malog mjesta u BiH otišli na ekskurziju koja je trajala oko pet dana, a nakon određenog vremena ispostavilo se da je čak sedam učenica zatrudnjelo na ekskurziji', izjavio je Babić.

Također je istaknuo da rano stupanje u seksualne odnose kasnije dovodi do niza posljedica, poput neplodnosti, raznih bolesti, spontanih pobačaja i prijevremenih poroda.

Samo prošle godine, prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), rodila je 31 adolescentica. Od tog broja, četiri su maloljetnice od 15 godina, deset 16-godišnjakinja i 17 pacijentica od 17 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo