ponovio da je nevin / Vlahušić o 'aferi Šipan': 'Nitko ne vjeruje da sam kriv'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić izjavio je nakon javne sjednice Vrhovnog suda u tzv. aferi Šipan da će poštovati svaku sudsku odluku, no ponovio je svoje ranije tvrdnje da je u tom slučaju nevin.

16.12.2014.
14:27
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, kojega je Županijski sud u Splitu prije dvije godine nepravomoćno osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana s rokom kušnje od tri godine zbog zlouporabe položaja i ovlasti prilikom kupoprodaje nekretnine na otoku Šipanu, jutros se pojavio na Vrhovnom sudu, za razliku od Pere Vićana, koji je zbog poticanja gradonačelnika na korupciju osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine.

''Bit će onako kako Vrhovni sud kaže, ja sam i gradonačelnik i građanin Hrvatske, poštujem svaku odluku Vrhovnog suda. Jako sam zadovoljan danas jer su protekle četiri godine, i kad sam preslušao cijeli tijek svega, stojim i dalje kod toga da osobno nisam učinio nikakvo kazneno djelo'', rekao je nakon javne sjednice Vlahušić koji smatra kako je danas nedvojbeno utvrđeno da je privatna udruga Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS), samostalno donijela odluku o posudbi novca drugoj privatnoj tvrtki, Dubrovačko primorje, Pere Vićana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne postoji nijedan dokaz da sam ja posredovao, a cijeli predmet se temelji na lažnom svjedočenju predsjednika DPDS-a Denisa Orlića, čak i falsifikatima'', istaknuo je dubrovački gradonačelnik te dodao kako ovdje nije riječ o jednoj presudi već o vrlo teškom ratu za upravljanje dubrovačkim zidinama, koje je trenutno u rukama DPDS-a.

Vlahušić: 'Građani Dubrovnika mi i dalje vjeruju'

''Nikada se nisam sastao s Denisom Orlićem prije njegove odluke o posudbi milijun kuna, a on u svom iskazu kaže kako se više puta sastao sa mnom. Nema nijedan svjedok tome, a sam je donio odluku o posudbi i kako bi to prikrio lažno je svjedočio i optužio mene'', dodao je Vlahušić te naglasio kako zbog svega ožiljke ima i on i njegova obitelj, no kako mu građani Dubrovnika i dalje vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon nepravomoćne presude dobio sam izbore za gradonačelnika, a ja sam uvjeren da u Dubrovniku nema nikoga tko vjeruje da sam ja posredovao između Pera Vićana i Denisa Orlića'', zaključio je Vlahušić.

Uskokova optužnica Vlahušića je teretila za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki Dubrovačko primorje, odnosno da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna. S obzirom da kao gradonačelnik Vlahušić ima ovlasti raspolagati s iznosom do milijun kuna, on je prema navodima optužnice dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje bi Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine. Vićana se pak teretilo da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi grad Dubrovnik od njegove tvrtke Dubrovačko primorje kupio nekretninu na Šipanu, poznatiju kao Vila Dubravka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosadašnjoj sudskoj praksi presuda se može očekivati najranije za mjesec dana, a ukoliko Vrhovni sud udovolji zahtjevu Uskoka za bezuvjetnom zatvorskom kaznom Vlahušić bi mogao prestati obnašati gradonačelničku dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo