prve u hrvatskoj / Dvije lezbijske obitelji traže pravo na skrb nad djetetom!

Nakon stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola - njih 34-ero se pred matičarom vjenčalo, a dva lezbijska para prva su u Hrvatskoj sada podnijela i zahtjev za partnersku skrb nad djecom.

17.12.2014.
18:23
VOYO logo

Prve su sklopile životne partnerstvo, a sada dva lezbijska para iz dva hrvatska grada - prve traže i pravo na skrb nad djetetom. Nakon stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola - njih 34-ero se pred matičarom vjenčalo, a dva lezbijska para prva su u Hrvatskoj sada podnijela i zahtjev za partnersku skrb nad djecom. 

U oba slučaja jedna od partnerica je i majka, a ako Općinski sudovi uz mišljenje Centara za socijalnu skrb - zahtjeve odobre - i druga će partnerica dobiti roditeljska prava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno i ovi parovi su već jako dugo zajedno, to su parovi koji su po 10, 15 godina zajedno i država ih nije prepoznavala. Sa zakonom i sa ovim institutima partnerske roditeljske skrbi, država ih prepoznaje kao obitelji", kazao je DanielMartinović, Zagreb Pride.

Jedno je dijete posvojeno, a drugo začeto umjetnom oplodnjom. Oba su već dulje odgajani u istospolnoj zajednici.

"Radi se o slučajevima kada se radi o djetetu jedne od dvije partnerice, gdje je tom djetetu jedna od dvije osobe koje su sklopile životno partnerstvo - njegova majka", izjavio je ArsenBauk (SDP), ministar uprave.

Druga žena sada bi mogla postati partner skrbnik djeteta čime bi po Zakonu stekla roditeljsku skrb i sva roditeljska prava i obveze koja iz toga proizlaze.

"Većinu onih prava koja bi imali oćuh i maćeha, osim što, velika je razlika kod posvajanja, pošto ne dolazi do uspostave rodbinskih veza", dodaje Bauk.

Prema zakonu - o maloljetnom djetetu može skrbiti životni partner nakon smrti partnera koji je roditelj, ali iznimno i za njegova života, ako drugi roditelj nije poznat ili mu je skrb nad djetetom oduzeta. U praksi zahtjevi će se najčešće podnositi kad jedan od partnera posvoji dijete ili nakon umjetne oplodnje. O svemu odlučuje općinski sud, a Centar za socijalnu skrb daje svoje mišljenje.

"Provodimo obradu oba partnera i isto tako potrebno nam je i mišljenje djeteta, ukoliko je ono u mogućnosti shvatiti značenje cijele stvari", poručila je DijanaDuši, Centar za socijalnu skrb Zagreb, podružnica Gornji grad - Medveščak.

Cijeli se postupak temelji na dobrobiti djeteta. Ovisno o roku u kojem sud dobije mišljenje Centra i ovisno o tome je li zahtjev pravilno napisan - prvi životni partneri odluku o skrbi nad djetetom trebali bi znati za nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo