zatekli svijet / SAD u tajnosti normalizirao odnose s Kubom

Image
Foto: AP Images

U govoru u Bijeloj kući, Obama je rekao da se za obnovu odnosa nakon pola stoljeća odlučio kada je shvatio da 'rigidna' i zastarjela politika prošlosti nije imala nikakvog utjecaja na Kubu, navodi Reuters.

17.12.2014.
19:21
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Barack Obama objavio je u srijedu normalizaciju odnosa između SAD-a i Kube rekavši da je došlo vrijeme da se "raskinu okovi prošlosti", a kubanski predsjednik Raul Castro potvrdio da se s Obamom "dogovorio o ponovnoj uspostavi diplomatskih veza" dviju zemalja, istaknuvši ipak da još valja riješiti "glavno" pitanje američkog embarga, prenose svjetske agencije.

U govoru u Bijeloj kući, Obama je rekao da se za obnovu odnosa nakon pola stoljeća odlučio kada je shvatio da "rigidna" i zastarjela politika prošlosti nije imala nikakvog utjecaja na Kubu, navodi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas to mijenjamo, jer je to ispravna stvar. Amerika danas bira raskidanje okova prošlosti kako bi osigurala bolju budućnost za kubanski narod, za američki narod, našu cijelu hemisferu i cijeli svijet", izjavio je Obama, navodi Reuters.

Dodao je kako će nova politika omogućiti Amerikancima da lakše putuju na Kubu. Obama je istodobno obećao da će s Kongresom proučiti ukidanje strogog embarga koji je SAD 1962. uveo tom komunističkom otoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo pomogao je u odmrzavanju odnosa ustrajući na oslobađanju američkog humanitarca Alana Grossa iz Kube, potvrdio je Obama.

Zahvalio je Kanadi koja je bila domaćin razgovora između američkih i kubanskih predstavnika, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema AFP-u, dvojica predsjednika su se u telefonskom razgovoru "dogovorila o ponovnoj uspostavi diplomatskih veza" prekinutih prije više od pola stoljeća.

"To ne znači da je glavni problem, gospodarski embargo, riješen", dodao je ipak kubanski predsjednik u govoru koji su prenosili državni mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesno približavanje dviju zemalja događa se u trenutku kada su dvije zemlje objavile informaciju o razmjeni zatočenika. Naime, Gross je razmijenjen za trojicu Kubanaca koji su bili u zatvoru u SAD-u.

"Gerardo (Hernandez), Ramon (Labanino) i Antonio (Guerrero) su danas stigli u našu zemlju", rekao je Castro o toj trojici agenata koji su bili dio skupine od pet Kubanaca koji su 2001. osuđeni na teške kazne zatvora zbog špijunaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta odluka američkog predsjednika zaslužuje poštovanje i zahvalnost našega naroda", dodao je kubanski predsjednik koji je zatim potvrdio "humanitarno i jednostrano" oslobađanje Alana Grossa, Amerikanca koji je pet godina bio zatočen u Havani.

Castro je usto istaknuo pomoć Vatikana u približavanju dviju zemalja koje dijeli tek 150 km širok floridski tjesnac i koje su 1961. prekinule diplomatske odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo čestitao je SAD-u i Kubi na odluci da obnove diplomatske odnose, a Vatikan je najavio i da je spreman pomoći u jačanju bilateralnih odnosa.

Vatikan je u priopćenju također potvrdio da su njegovi diplomati pomogli u razgovorima dviju zemalja, "što je rezultiralo obostrano prihvatljivim rješenjima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sveti Otac šalje iskrene čestitke za povijesnu odluku vlada SAD-a i Kube o obnovi diplomatskih odnosa s ciljem prevladavanja, u interesu građana obiju država, teškoća koje su obilježile njihovu nedavnu prošlost", stoji u priopćenju.

Dodaje se da je Papa pisao kubanskom predsjedniku Raulu Castru i američkom predsjedniku Baracku Obami te ih "pozvao da rješe humanitarna pitanja od obostranog interesa, uključujući položaj određenih zatvorenika, kako bi pokrenuli novu fazu u odnosima dviju država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ocijenio je ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa SAD-a i Kube "vrlo pozitivnom".

"Ta vijest je vrlo pozitivna", rekao je Ban na konferenciji za novinare. "Stiglo je vrijeme da SAD i Kuba normaliziraju svoje bilateralne odnose. U tom smislu toplo pozdravljam današnji razvoj događaja", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici zemalja Latinske Amerike okupljeni u organizaciji MERCOSUR-u također su izrazili zadovoljstvo normalizacijom veza Kube i SAD-a koju je venezuelski predsjednik Nicolas Maduro nazvao "ispravljanjem povijesne nepravde".

"Ovo je povijesni dan", rekao je Maduro, što su predsjednici okupljeni u Parani, u Argentini, na 47. summitu te organizacije dočekali pljeskom. Članice MERCOSUR-a su Brazil, Argentina, Venezuela, Urugvaj i Paragvaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima venezuelskog predsjednika, ta normalizacija simbolizira "pobjedu morala, etike, čestitosti i vrijednosti. Pobjedu Fidela Castra i povijesnu pobjedu kubanskog naroda".

Približavanje dviju zemalja se "dogodilo uz pomoć pape Franje i to je najbolji dar za njegov rođendan", ocijenio je Maduro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obamin potez je odvažan i povijesno nužan, to je korak bez presedana", istaknuo je venezuelski predsjednik koji je nekoliko sati ranije pokušavao pridobiti druge članove MERCOSUR-a da donesu izjavu protiv SAD-a, zbog sankcija uvedenih državnim dužnosnicima u Caracasu optuženim da su prekršili ljudska prava oporbenih prosvjednika.

I urugvajski predsjednik, bivši gerilac Jose "Pepe" Mujica, nazvao je ovu informaciju "povijesnom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o normalizaciji odnosa SAD-a i Kube s oduševljenem su dočekali Kubanci koji žive na Floridi, posebno zbog toga što će moći posjetiti svoju rodbinu.

U SAD-u živi milijun i pol Kubanaca od kojih se većina protivi dugogodišnjoj komunističkoj vladavini u toj karipskoj otočnoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je čudesno", rekao je Hugo Cancio koji je u Miami stigao 1980. "Ovo je novi početak, san je postao stvarnost za 11,2 milijuna Kubanaca na Kubi i vjerujem da će to promijeniti mentalitet i ove naše zajednice", dodao je.

"Oduševljen sam. Čekao sam ovaj trenutak 25 godina", kazao je Cancio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov osjećaj nigdje nije tako izražen kao na Floridi, udaljenoj samo 150 kilometara od obala Kube i domu za oko 80 posto pripadnika kubanske zajednice u SAD-u.

Diljem te američke savezne države zvone telefoni u domovima Kubanaca od kojih mnogi imaju obitelji i rodbinu na Kubi s kojom još uvijek osjećaju duboke veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo