POLICIJA TAPKA U MRAKU / Atentat koji je šokirao Sloveniju i dalje pravi misterij

Image
Foto: Thinkstock

Jučerašnji atentat na uglednog znanstvenika Janka Jamnika šokirao je slovensku javnost i ondašnja se policija svim silama bacila u rasvjetljavanje pozadine tog incidenta, no zasad nema nikakvih detaljnih informacija.

18.12.2014.
14:14
Thinkstock
VOYO logo

Slovenska policija angažirala je sve kapacitete kako bi rasvijetlila misteriozni pokušaj ubojstva uglednog znanstvenika dr. Janka Jamnika, direktora Kemijskog instituta, ali za sada nema odgovora o motivima napada koji je šokirao znanstvenu i širu javnost, navode u četvrtak slovenski mediji.

Jamnik je u utorak navečer ustrijeljen s dva hica u glavu na mračnom parkiralištu u ljubljanskoj četvrti Vič, ispred restorana u kojemu se želio pridružiti kolegama s posla na prednovogodišnjem domijenku, nekoliko trenutaka nakon što je izašao iz auta, a liječnici se bore za njegov život, navode u četvrtak slovenski mediji, prenoseći neslužbene policijske i bolničke izvore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz istih izvora mediji prenose da je na žrtvu vjerojatno pucano iz pištolja s prigušivačem jer posjetitelji okolnih lokala nisu čuli nikakav prasak.

Istragu o slučaju vodi Nacionalni istražni ured (NPU), organ koji se bavi istraživanjem teških slučajeva gospodarskog i organiziranog kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi ljubljansko Delo, kriminalisti su se u istrazi koncentrirali na osobe iz Jamnikova privatnog i poslovnog kruga i vode je ne isključujući nijedan od mogućih motiva za napad i pokušaj ubojstva, ali za sada "tapkaju u mraku".

Ljubljanski dnevni list Dnevnik navodi da je policija ispitala stotinjak zaposlenih na Kemijskom institutu te ih upozorila da ne daju nikakve izjave za javnost kako ne bi ometali istragu, a prema nekim medijskim navodima Jamanikova obitelj stavljena je pod policijsku zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji navode da je u javnosti prisutno mnogo 'teorija zavjere' oko motiva napada na uglednog znanstvenika koji je dobar dio karijere proveo u inozemstvu, ali da policija u krajnjoj liniji ne isključuje ni slučaj da je napadač Jamika 'zamijenio' za neku drugu osobu.

Ugledni 50-godišnji znanstvenik, doktor fizike, od preuzimanja Kemijskog instituta proveo je vrlo ambiciozan program rada te ustanove i njene međunarodne suradnje. Kemijski institut u zadnje se vrijeme posebno afirmirao projektom razvoja litijskih baterija za automobile i projektima s područja solarne energije, a nedavno je na međunarodnom natječaju dobio i 11 milijuna eura za istraživački program dobivanja korisnog metanola iz otpadnog ugljičnog dioksida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije povratka u Sloveniju, Jamnik je niz godina radio u inozemstvu, među ostalim na dva američka instituta, a više od osam godina i na poznatom njemačkom institutu Max Planck.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo