PALE NA ISPITU KVALITETE / Ove su benzinske postaje prodavale nekvalitetno gorivo!

Ministar Ivan Vrdoljak u izjavi za novinare nije naveo imena tvrtki čija goriva nisu zadovoljila standarde, ali je novinarima podijelio tablice iz kojih je to jasno vidljivo.

18.12.2014.
15:20
VOYO logo

ZAGREB - Dva uzorka na benzinskoj pumpi poduzeća Naftne crpke ulice iz Županje i tri uzorka tvrtke Crodux Derivati Dva, nisu zadovoljila standarde kvalitete ispitivane u akciji kvalitete goriva Oktan, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo gospodarstva.

Ministar IvanVrdoljak u izjavi za novinare nije naveo imena tvrtki čija goriva nisu zadovoljila standarde, ali je novinarima podijelio tablice iz kojih je to jasno vidljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na benzinskoj postaji tvrtke Naftne crpke ulice u Županji, standard kvalitete nisu zadovoljila goriva eurosuper BS 95, koje je sadržavalo oko 10 posto dizela te eurodizel BS koje je sadržavalo 5 posto benzina.

Zbog neodgovarajuće filtriranosti na -13 stupnjeva celzija (dopuštena granica je -15), zbog čega može doći do gubitka snage motora i njegova gašenja na temperaturama nižim od -13 stupnjeva, standarde nije zadovoljilo gorivo eurodizel BS Premium tvrtke Crodux Derivati Dva i to na pumpama u Dugopolju, Varaždinu (Gospodarska 29b) i Sisku (Zagrebačka bb).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Vrdoljak objasnio je da je čekao s objavom rezultata do danas, jer je tek jučer pristiglo službeno izvješće Zavoda za ispitivanje kvalitete te nakon što je proveo brojne konzultacije s pravnicima kako bi se uvjerio da iznošenjem podataka neće zbog eventualnih tužbi, oštetiti državni proračun.

Najavio je nastavak akcije Oktan u siječnju 2015. godine i pozvao trgovce gorivom da prodaju samo vrhunsko gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se doznaje, dobavljač nestandardnog goriva za Crodux je iz Italije, a za županjsku tvrtku Ina, međutim u Ministarstvu naglašavaju da je Inino gorivo ispravno i kvalitetno i da ta kompanija ne snosi odgovornost za nestandardnost goriva u Županji.

U akciji Oktan kontrolirano je 50 uzoraka s 24 postaje i dva granična prijelaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekršitelje očekuju kazne, od 300.000 do 600.000 kuna ako je riječ o pravnim osobama, odnosno od 40.000 do 70.000 kuna ako je riječ o odgovornoj osobi u pravnoj osobi. Kazne za obrtnike su između 100.000 i 250.000 kuna.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo