NA STOLU 315 MILIJARDI EURA / Što Hrvatska može očekivati od europskog megafonda?

U Bruxellesu je u tijeku zadnja sjednica Europskog vijeća ove godine, prva s novim predsjednikom Donaldom Tuskom. Glavna je tema Junckerov megafond od 315 milijardi eura. Što Hrvatska od njega može očekivati?

18.12.2014.
18:40
VOYO logo

Bivši poljski premijer prvi put predsjeda summitom europskih čelnika. A glavnu temu, investicijsku ofenzivu, nametnuo mu je novi šef Europske komisije.

"Očekujem široki konsenzus čelnika 28 država s ovim paketom. Što se tiče izjava nekoliko premijera da fond je premali, države mogu dati svoj doprinos kako bi se povećao kapital fonda", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za paket težak 315 milijardi eura zemlje članice već su izišle s oko dvije tisuće projekata, popis želja više je od tri puta skuplji. A gdje je tu Hrvatska?

"Mislim da su neki od tih projekata dobri. Recimo, LNG na Krku je dobar. Ali, hajde da prvo vidimo što će od tog novca na kraju stvarno biti. U međuvremenu mi imamo europske fondove i tu smo barem kad je ugovaranje posrijedi ugovorili preko 90 posto. To je zasad dobro", kaže premijer Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok summite Europskog vijeća nikad nije propustio, premijer se i u Bruxellesu osvrnuo na netom završeni summit s kineskim premijerom u Beogradu, na koji nije otišao zbog odnosa srpske vlasti prema govoru mržnje VojislavaŠešelja. Među 17 premijera, ondje je umjesto njega bila prva potpredsjednica vlade.

"Bude li opet, vjerojatno ćemo otići. Ovog puta nisam mogao otići. Ali kad govorimo o tim velikim projektima budimo oprezni. Ja ih ne vidim. Ima jedan most kraj Beograda. Mi smo takvih 10 napravili", poručuje Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je DonaldTusk u odnosu na prethodnika HermanaVan Rompuya uveo raniji početak summita, s namjerom da sve završi možda i u jedan, umjesto dva dana, malo tko to očekuje. Jer nakon rasprave o rasprave o investicijskom planu, slijedi radna večera s ništa manje važnom temom - ukrajinskom krizom i odnosima s Rusijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo