UTRKA ZA PANTOVČAK / RTL anketa: Josipović i Kolinda u drugi krug, Sinčić veliko iznenađenje

Rezultati istraživanja preferencija kandidata za predsjednika Republike, koje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus, pokazuje da Josipović neće pobijediti u prvom krugu te da raste podrška Kolindi Grabar Kitarović i Ivanu Viliboru Sinčiću.

19.12.2014.
18:30
VOYO logo

Rezultati istraživanja preferencija kandidata za predsjednika Republike, koje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus, pokazuje dva važna nalaza: IvoJosipović, premda je u velikoj prednosti, po svoj prilici neće uspjeti pobijediti u prvom krugu izbora, te rast podrške KolindiGrabarKitarović ali i visoki izbor IvanaViliboraSinčića, kandidata koji je posljednji ušao u izbornu utakmicu.  

Da su izbori provedeni 17. i 18. prosinca Ivo Josipović bi u drugi krug išao s prvog mjesta i to s izborom od 42,1 posto hrvatskih građana/ki (prema 42,3 s početka ovog mjeseca). Na glasačkom bi listiću u izborima za drugi krug bilo i ime Kolinde Grabar Kitarović koja je zabilježila izbor od 30,5 posto (u odnosu na 28,3 posto prije dva tjedna). Na trećem je mjestu MilanKujundžić s 9,3 posto izbora (prema 11,2 posto s početka prosinca). Najmlađi kandidat, koji je ujedno i posljednji ušao u utrku, ali i kandidat s najmanje prikupljenih potpisa, Ivan Vilibor Sinčić je četvrti s izbornom podrškom od 7,5 posto, znatno više od prvih prognoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

RTL anketa

Tako je od tri "stara" kandidata porast izborne potpore zabilježila samo Kolinda Grabar Kitarović (porast od 2,3 postotna boda), dok su ostala dva zabilježila pad izbora (Ivo Josipović pad od 0,2 postotna boda, a Milan Kujundžić od 1,9 postotnih bodova). Zabilježeno je i 10,6 posto neodlučnih, što još uvijek ostavlja prostora za promjene u izbornim odlukama, ali i u redoslijedu kandidata u izborima u prvom izbornom krugu. Toj bi promjeni svakako moglo pripomoći i sučeljavanje kandidata na tri nacionalne televizije (prvo na RTL-u već ove nedjelje).  

Image
Image

RTL anketa

Zanimljiva je distribucija glasova birača važnijih hrvatskih stranaka i pretežiti odabir među četiri aktualna kandidata. Od 17 stranaka koje u istraživanju imaju udio veći od 0,5 posto, Ivo Josipović je najčešći izbor za glasače 9 stranaka (SDP, Orah, HNS, HDSSB, HSU, Hrvatski laburisti, NL Ivana Grubišića, IDS, NS Reformisti, HSLS). Kolinda Grabar Kitarović bilježi češći izbor u 4 stranke (HDZ, HSP, HSS, NL Milana Bandića), dok Milan Kujundžić u 3 stranke (Hrvatska zora, HSP AS, Hrast). Kad se govori o biračima dvije najveće hrvatske stranke glasači SDP-a biraju "svog" kandidata Ivu Josipovića u 93,8 posto slučajeva, dok njih 1,8 posto daje glas za Ivana Vilibora Sinčića (svega 1,2 posto glasova SDP-ovih birača ide Kolindi Grabar Kitarović). S druge strane, distribucija glasača HDZ-a nešto je raznolikija: za Kolindu Grabar Kitarović glasa 79,7% birača ove stranke, Milana Kujundžića 8,1%, Ivu Josipovića 6,6% i Ivana Vilibora Sinčića 1,8%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati drugog, odnosno alternativnog izbora donose pokazuju zanimljive nalaze. U ovom je slučaju redoslijed kandidata nešto drugačiji, a razlike među njima su manje. I na ovoj je ljestvici Ivo Josipović na prvom mjestu s 34,7%, Kolinda Grabar Kitarović je druga s 23%, a slijedi Ivan Vilibor Sinčić s 18,9% i Milan Kujundžić s 18,1%. Glasačima Ive Josipovića najčešći je alternativni izbor Ivan Vilibor Siničić (21,5%), glasačima Kolinde Grabar Kitarović je to Milan Kujundžić (31,1%), glasačima Milana Kujundžića je to Kolinda Grabar Kitarović (32,9%), dok je glasačima Ivana Vilibora Sinčića to Ivo Josipović (21,2%).   

U analizi socio-demografskih karakteristika biračkog tijela pojedinih kandidata uočava se kako je Ivo Josipović češći izbor žena (46,2%) nego Kolinda Grabar Kitarović (27,7%), dok je u muškom dijelu biračkog tijela ta prednost znatno niža (I. Josipović 37,7%; K. Grabar Kitarović 33,6%). Kad je riječ o dobnim skupinama u jednoj je dobnoj skupini zabilježena prednost Kolinde Grabar Kitarović (mlađi glasači), dok je u ostalima zabilježena prednost Ive Josipovića (zanimljivost: veća  razlika starijim dobnim skupinama).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

RTL anketa

U obrazovnim skupinama Kolinda Grabar Kitarović bilježi prednost među slabije obrazovnim biračima (birači bez škole/nezavršenom osnovnom školom), dok je u ostalim obrazovnim skupinama zabilježena prednost Ive Josipovića (znatnija razlika zabilježena je u skupini s najvišim obrazovanjem). U regionalnoj distribuciji glasača, manja razlika između dvoje kandidata bilježi se u dvije regije: Dalmaciji (I. Josipović 35,1% prema 28,1% K. Grabar Kitarović) i Slavoniji (I. Josipović 42,9% prema 36,7% K. Grabar Kitarović). Kad se promatra izborna distribucija glasova prema veličini naselja, najmanji je zaostatak kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović u naseljima koja imaju manje od 5.000 stanovnika.

Image
Image

RTL anketa

U svjetonazorskom spektru (na odrednici svjetonazorske identifikacije lijevo-centar-desno) uočava se kako je Ivo Josipović uvjerljivo najčešći izbor među biračima s lijevog spektra (lijevo 83,3%, lijevi centar 80,4%). Kolinda Grabar Kitarović na lijevom spektru uzima znatno manje birača od svog glavnog protukandidata (5,1% na lijevom centru i 5% na krajnje lijevom dijelu spektra). Na desnom krilu je nešto veća gužva. Kolinda Grabar Kitarović najčešći je izbor na desnom centru s 65%, dok slijedi Milan Kujundžić 12,5% (uz izbor Ive Josipovića od 8,5% i Ivan Vilibor Sinčić od 5%). Među onim biračima koji su sebe označili kao " svjetonazorski desno" Kolinda Grabar Kitarović je prvi izbor s 56,9%, a slijedi Milan Kujundžić s 22,5% (Ivo Josipović 8,8% i Ivan Vilibor Sinčić 5,9%). Među biračima koji za sebe smatraju da pripadaju političkom centru (odnosno niti lijevo niti desno), prvi je izbor IvoJosipović 41,3%, a slijede Kolinda Grabar Kitarović (21,7%), Milan Kujundžić (8,7%) i Ivan Vilibor Sinčić (10,9%). Iz spomenute analize svjetonazorskih usmjerenja birača kandidata vidljivo je kako je Ivo Josipović pretežiti kandidat lijevih i centrističkih birača s vrlo vidljivom inklinacijom u desnom buračkom tijelu, dok je Kolinda Grabar Kitarović pretežita kandidatkinja desnih i centrističkih birača s nešto manjom inklinacijom u lijevom biračkom tijelu. Milan Kujundžić je izrazitiji kandidat desnih birača. Kod glasača Ivana Vilibora Sinčića ne bilježi se izrazitija prevaga niti za jednu svjetonazorsku skupinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o drugom krugu, u kojemu se natječu dva najizglednija kandidata, Ivo Josipović je češći izbor (sada 52% prema 50,9% s početka prosinca), u odnosu na kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović (sada 41,3% u odnosu na 41,4% prije dva tjedna) uz 6,7 posto neodlučnih. Zanimljivi su i nalazi o distribuciji glasova kandidata iz prvog kruga. Tako se birači Milana Kujundžića u drugom krugu u 74,6% slučajeva opredjeljuju za Kolindu Grabar Kitarović, a 22,4% za Ivu Josipovića. Birači Ivana Vilibora Sinčića u drugom krugu biraju I. Josipovića u 69,6% slučajeva, a K. Grabar Kitarović 23,9%.

Image
Image

RTL anketa

Kad bi se u drugom krugu biralo između Ive Josipovića i Milana Kujundžića, tada bi razlika između ova dva kandidata bila nešto veća nego što je to bio slučaj u srazu Josipović-Grabar Kitarović. Naime, Ivo Josipović bi u ovom pripetavanju  zabilježio izbor od 57,7 posto, dok bi za Milana Kujundžića glasalo 34,7 posto birača (uz 7,6% neodlučnih).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz sadašnjeg stanja dade se zaključiti da je aktualni predsjednik najbliži izbornoj pobjedi, ali u dva izborna kruga. Bit će zanimljivo pratiti televizijska sučeljavanja koja bi mogla djelomično utjecati na konačni ishod izbora. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo