BAUK IZAZIVA KUJUNDŽIĆA / 'Ako će mu to donijeti koji glas, neka me još koji put prijavi'

Ministar uprave Arsen Bauk zaključio je s 19. prosincem popis birača za izbore, a taj broj iznosi 3.779.281. U razgovoru za RTL Danas objasnio je kako se sastavlja popis birača, ali i odgovorio Milanu Kujundžiću na njegovu najavu da će podići kaznenu prijavu protiv njega.

19.12.2014.
19:00
VOYO logo

Ministarstvo uprave zaključilo je popis birača u kojem je upisan ukupno 3.779.281 birač od kojih je s prebivalištem u Hrvatskoj njih 3.770.953, a bez prebivališta 8.328 birača.

Izbori će se, uz Hrvatsku, provesti u još 50 država. Na ovaj popis već je bilo i prigovora, a sve nejasnoće razjasnio je ministar uprave ArsenBauk koji je bio gost RTL-a Danas

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je na današnji dan birača u registru birača?

U registru birača je 4.534.190 birača od čega ih je u popis birača ušlo 3.778.281 birač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto samo 3,7 milijuna u popisu ako je 4,5 milijuna ljudi s pravom glasa?

Prema Zakonu o registru birača u popis ulaze birači s prebivalištem u RH koji imaju važeću osobnu iskaznicu i birači u dijaspori koji se aktivno registriraju. Konkretno, oko 8000 birača se aktivno registriralo u dijaspori što znači da 486.000 nije u popisu birača i negdje oko 250.000 hrvatskih državljana s prebivalištem u RH nemaju važeću osobnu iskaznicu od koji velika većina ne živi u RH, oni također nisu ušli u popis birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je peti put da se na ovakav način radi popis birača. U prethodna četiri izborna ili referendumska ciklusa nije bilo nikakvih primjedbi na izborni proces, prema tome mislim da je i to dokaz dobrog zakonskog rješenja, jedne stabilnosti i vjerodostojnosti popisa birača jer broj od 3,7 milijuna odgovara i onom broju za koji su mnogi govorili kao realan broj u RH.

Sad smo došli do te razlike od više od 700.000 birača. Oni zapravo imaju pravo glasa. Znači li to da oni na ovim izborima mogu glasati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo glasa definira Ustav, ne Zakon. Zakon o registru birača definira samo kako će taj birač ostvariti pravo glasa. Ukoliko netko nije na izborni dan na popisu birača on može glasati uz potvrdu koju može dobiti ili u diplomatskom konzularnom predstavništvu ili u najbližen uredu državne uprave. To će biti objavljeno na stranicama Ministarstva uprave. A ja koristim priliku reći svim građanima koji nemaju važeću osobnu da je naprave do 31.12. kako bi za drugi krug izbora bili u popisu birača.

Kandidat Milan Kujundžić kaže da će dići kaznenu prijavu protiv vas zbog ove manipulacije, kako kaže s brojem birača. Tvrdi da su se glasovi krali i prije, da se mogu ukrasti i sada. Što vi kažete na to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji odgovor na to je što u zadnja četiri izborna ciklusa koja se odvijaju po ovom Zakonu nije bilo nikakvih primjedbi na ovaj dio pa nema razloga da to bude i na ovim predsjedničkim izborima. Njegovu izjavu držim dijelom predizborne kampanje i ako će mu to donijeti koji glas, ja mu stojim na raspolaganju da još koju prijavu podnese.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo