vujčić za rtl danas: / 'Iduća godina neće biti bolja, ali očekuje se sitan rast BDP-a'

U gospodarskom smislu, iduća godina neće biti mnogo drukčija od ove. Prognoza je to guvernera Hrvatske narodne banke koji za 2015. prvi put nakon 2008. ipak najavljuje minimalni rast BDP-a od 0,2 posto. Očekuje i neznatan rast osobne potrošnje, dok za osjetniji pomak nabolje ključnim smatra porast investicija.

22.12.2014.
18:39
VOYO logo

Blagdanski prijem rijetka je prilika da se od guvernera centralne banke dobiju ocjene godine na izmaku i očekivanja za budućnost.

"Za 2014. očekujemo pad BDP-a ponovno od oko pola posto, što je šesta godina uzastopnog pada BDP-a, odnosno stagnacije. Za iduću godinu opet de facto stagnaciju, vrlo blagi rast BDP-a od 0,2 posto", rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz vladine promjene poreza na dohodak nakon šest godina bi, prema HNB-u, minimalno trebala rasti i osobna potrošnja.

"Ostavit će 2,1 milijardu kuna stanovništvu. Dio toga sigurno će ići na razduživanje, dio će ići na povećanje nekih lokalnih davanja, ali ocjenjujemo da će nešto ispod pola posto ipak otići na osobnu potrošnju", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u ostalim komponentama rasta BDP-a značajne promjene se ne očekuju.

"Ono što jest dobro jest da pozitivan doprinos dolazi od rasta izvoza,. Očekujem da će se to nastaviti i iduće godine, što stvara za sutra nekakvu osnovu za održiviji rast nego što je to bio prije krize", istaknuo je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno će problem biti u državnoj potrošnji. Zemlja se nalazi u proceduri prekomjernog deficita i potrošnju mora smanjivati. S druge strane, ključno je, kaže guverner, pokrenuti investicije što opet, kako se iz godine u godinu ponavlja, ovisi o boljoj poslovnoj klimi.

"Jednog trenutka kad krene rast investicija, tada će se osloboditi potencijal rasta domaće potražnje kroz osobnu potrošnju. Dok ljudi ne vide perspektivu na tržištu rada, otvaranje radnih mjesta, nisu spremni trošiti, što je racionalno ponašanje", naglašava guverner HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Racionalne su i prognoze središnje banke, jer pitanje je hoće li u izbornoj godini itko povući ikakav riskantniji potez kojim bi se mogli izgubiti glasovi birača, kako bi se državi otvorila nova, osjetno bolja ekonomska perspektiva.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo