PJEŠICE PREMA HRVATSKOJ / 'Ostavljamo im Bosnu, neka rade s njom što god hoće'

Image
Foto: Klix.ba

Na pješačenje dugo 75 kilometara i odlazak iz Bosne i Hercegovine dvjestotinjak radnika se odlučilo kako bi na taj način prosvjedovali zbog teškog socijalnog stanja i činjenice da već mjesecima i godinama nemaju nikakva primanja.

24.12.2014.
13:13
Klix.ba
VOYO logo

Oko dvije stotine radnika iz četiri propale tvornice s područja Tuzle krenulo je u srijedu pješice iz tog grada ka graničnom prijelazu Orašje s nakanom da prijeđu u Hrvatsku i tamo zatraže bilo kakvu pomoć.

Na pješačenje dugo 75 kilometara i odlazak iz Bosne i Hercegovine radnici su se odlučili kako bi na taj način prosvjedovali zbog teškog socijalnog stanja i činjenice da već mjesecima i godinama nemaju nikakva primanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo prema Orašju. Ne znamo što očekivati kada dođemo tamo. Nama je cilj da tamo dođemo", kazao je novinarima u polasku iz Tuzle potpredsjednik sindikata tvornice obuće "Aida" HasanUžičanin.

Uz radnike iz te propale tvornice na ovakav prosvjed odlučio se i dio nekadašnjih zaposlenika tuzlanske Livnice čelika, tvornice deterdženata "Dita" i tvornice namještaja "Konjuh" iz Živinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljstvo radnika tih tvornica uništenih tijekom privatizacije potaknulo je masovne prosvjede koji su u BiH izbili u veljači pri čemu je u Tuzli zapaljeno sjedište županijske vlade.

Nakon toga formirana je nova vlada no ona nije uspjela rješiti probleme koji su se godinama gomilali, a premijer Bahrija Umihanić izabran na valu radničkih prosvjeda i sam je potkraj godine podnio ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji zahtjev radnika uništenih tvornica bio je da im se iz županijskog proračuna osigura barem jednokratna pomoć od po 400 konvertibilnih maraka (oko 200 eura) no to nije moglo biti ispunjeno jer je bila potrebna odluka županijske skupštine o rebalansu proračuna a ona opet nije mogla biti donesena jer u skupštini izabranoj u listopadu još nije formirana vladajuća većina.

Radnici su nakon toga ocijenili kako u državi ne postoji nitko tko bi bio u stanju riješiti njihove probleme pa su se odlučili prosvjedovati tako što će otići iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostavljamo im Bosnu, neka rade s njom što god hoće", kazao je u srijedu MevludinTrakić, predsjednik sindikalne podružnice tvornice "Konjuh".

Prosvjednici koji su se zaputili prema Orašju zapravo ne znaju što bi točno htjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačni im je plan doći do Srebrenika i tamo prenoćiti a onda u četvrtak nastaviti pješačiti do granice s Hrvatskom.

Ukoliko im ulazak u Hrvatsku ne bude dopušten odlučit će hoće li nastaviti prosvjedovati na prijelazu ili će se vratiti u Tuzlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike