zadržano defenzivno obilježje / Putin potpisao novu vojnu doktrinu: NATO glavna prijetnja Rusiji

Image
Foto: AP Images

Doktrina navodi da 'postoji manja vjerojatnost velikog rata protiv Rusije', ali također navodi i popis prijetnji koje su se intenzivirale u nekim područjima poput teritorijalnih potraživanja, uplitanja u unutrašnje poslove država i slanja strateškog oružja u svemir.

26.12.2014.
16:44
AP Images
VOYO logo

Ruski predsjednik VladimirPutin potpisao je u petak novu verziju ruske vojne doktrine u kojoj se NATO naziva temeljnom prijetnjom za sigurnost zemlje.

U doktrini se navodi zabrinutost zbog "jačanja ofenzivnih kapaciteta NATO-a izravno na ruskim granicama i poduzetih mjera za raspoređivanje globalnog sustava proturaketne obrane" u istočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina je u srijedu napravila korak prema Sjevernoatlantskom savezu odustavši od statusa nesvrstane zemlje, a ta simbolična gesta izazvala je bijes Moskve i omogućuje Kijevu da traži pristup u NATO.

Moskva je osim toga nekoliko puta upozorila na odluke Saveza da rasporedi postrojbe u nekoliko zemalja članica smještenih na ruskim granicama, poput baltičkih zemalja i Poljske, kao i na plan proturaketnog štita u istočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Defenzivno obilježje ruske vojne doktrine je zadržano i stavlja naglasak na vojni angažman Rusije samo u slučaju iskorištenja svih nenasilnih rješenja.

Doktrina navodi da "postoji manja vjerojatnost velikog rata protiv Rusije", ali također navodi i popis prijetnji koje su se intenzivirale u nekim područjima poput teritorijalnih potraživanja, uplitanja u unutrašnje poslove država i slanja strateškog oružja u svemir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova ruska vojna doktrina uvodi također koncept "nenuklearnog odvraćanja", od zadržavanja visoke razine pripreme konvencionalnih vojnih snaga i angažmana prema regionalnim sigurnosnim organizacijama.

Rusija si zadržava pravo korištenja svog nuklearnog arsenala u slučaju napada na nju ili njezinog saveznika ili u slučaju "prijetnje za samu državu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moskva također navodi da je jedan od glavnih zadataka njezinih oružanih snaga u vremenu mira "jamčenje nacionalnih interesa Rusije na Arktiku", strateškoj regiji za budući razvoj gospodarstva i energetske opskrbe Rusije, oko koje se Moskva spori s SAD-om i Kanadom.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo