Ministar Lalovac za RTL Danas / 'Najsiromašnijim dužnicima oprost duga, najbogatijim - osobni stečaj!'

Svi dužnici u Hrvatskoj kojima su zbog nepodmirenih obveza blokirani računi u Novoj godini dobivaju novu šansu.Ministar financija Boris Lalovac u razgovoru za RTL Danas najavljuje oprost za najsiromašnije i osobni stečaj za one dužnike koji imaju neku imovinu.

27.12.2014.
18:24
VOYO logo

Agonija mnogih blokiranih u Novoj godini trebala bi napokon završiti. Ministar financija obećava da će najsiromašniji dužnici već sredinom siječnja dobiti šansu za čisti početak. Oprost dugova do 25 tisuća kuna moći će ostvariti samo oni dužnici koji, osim stana u kojem žive, doista nemaju drugu imovinu. Takvih po procjenama ima oko 60 tisuća.

"Država će kroz svoje institucije dati stvarne podatke o njihovoj imovini, a onda će na temelju tih podataka vjerovnici. Govorimo u najvećem slučaju o bankama i teleoperaterima, onda će oni krenuti u otpis odnosno izknjižavanje dugova iz njihovih bilanci", izjavio je ministar financija BorisLalovac.

Lalovac kaže da je sa bankama i teleoperaterima dogovor postignut. Oprošteni dug država će im knjižiti kao trošak, a ne prihod pa će imati poreznu korist. Dužnici će pak od ministarstva morati dobiti određenu potvrdu koja će im jamčiti da imaju kriterij za oprost duga.

Iako se to po ovoj povećanoj potrošnji građana ovih dana u centru Zagreba ne bi moglo zaključiti u Hrvatskoj broj blokiranih građana zbog dugova iz mjeseca u mjesec neprestano raste.

Prema zadnjim podacima Fine ima ih 319 890 a duguju više od 29 milijardi. No među njima ima i onih građana sa milijunskim dugovima koji imaju određenu imovinu. Za njih ministar finanacija najavljuje Zakon o osobnom stečaju koji kreće u proceduru također siječnju. Svi će dužnici, i mali i veliki, biti na popisu ministarstva.

"Napravit ćemo jedan registar da se točno zna o kojim građanima se tu radi. Građani će se javljati u ministarstvo socijale i u poreznu Upravi jer će oni morati dobiti određene potvrde za taj dio u njihovom imovinskom statusu", dodaje Lalovac.

No za oprost od najviše 25 tisuća kuna kritriji će biti strogi.

"Unutra ulaze socijalno ugroženi ulaze i neke kategorije umirovljenika vezat ćemo se i na na neku linuju siromaštva da nam se ne bi provukli i neki koji ne bi trebali", izjavila je potpredsjednica Vlade MilankaOpačić još u rujnu ove godine.

Prevelike dugove građana i tvrtki MMF označio kao najveći uteg početku oporavka hrvatske ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo