hrvatska pod ledom / GSS izvlačio zametene izletnike i djecu u Dalmatinskoj zagori

Temperature i do -16, snijeg i led, a sada i orkanska bura. U Makarskoj je jutros radila velike probleme, pa su vatrogasci imali na desetke intervencija. Dva su se veća broda zbog bure odvezala i otplutala, a GSS je kod Sinja spašavao 20 izletnika.

29.12.2014.
19:05
VOYO logo

Pogled lijep, ali samo kroz prozor. U Makarskoj je bura danas udarala čak 160 na sat, a vatrogasci su imali na desetke intervencija.

“Ovo je normalno vrijeme za Makarsku, ovakva bura nije puhala već dvije godine, ali nije nas iznenadila jer smo spremni za ovakve situacije”, kaže zapovjednik DVD-a Makarska Dražen Glavinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjači je udar bure izmjeren u Jasenicama kod Obrovca - 200 kilometara na sat. Vjetar je s veza otrgnuo i dva broda. Jedan u Dubrovniku i jedan koji je od Kaštela bez posade otplutao do Čiova. U Splitu je orkanska bura lomila stabla.

Satelitska slika Hrvatske na fotografiji nalikuje ledenom dobu - bez snijega i leda tek je dio Istre i Dalmacije. U Dalmatinskoj zagori snijeg je zatočio 21-og izletnika, među njima i petero djece koje je tek nakon ledene noći izvukla ekipa GSS-a s dvije ralice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog vjetra i snijega jutros su za kamione iz Rijeke bile zatvorene i nova i stara cesta, pa su mnogi vozači hladnu noć proveli u kamionu.

“Ove je godine to prvi puta, a lani smo i više stajali tu, al takav je naš posao, nema nam druge nego čekati’’, kaže vozač kamiona Zoran Sošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pušteni su iza podneva, no u HAK-u upozoravaju - pazite na snijeg kojeg ima na kolnicima.

“Osobito treba biti na području središnje Hrvatske, Dalmacije, Gorskih krajeva, Slavonije također, na put nikako ne kretati bez zimske opreme’’, upozorava Irena Čačić iz HAK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč suncu Zagreb se probudio na -3, a posla je bilo preko glave I mnogi su građani čistili led pred zgradom.

Iako su glavne ceste očišćene, zimska služba ima još dosta posla, sada se moraju baciti na sporedne ulice grada. Led bi mogao stvarati nove probleme u idućim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘’I idući sati bit će vjetroviti, bit će sve hladnije, tako da bi se u drugoj polovini tjedna temperature u unutrašnjosti mogle spustiti i do -20”, izvijestila je meteorologinja Tea Blažević.

Sve u svemu, čini se kako nas čeka vrlo hladan kraj ove, i početak iduće godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo