Milanović: Glogoški me je molio da ne otkrijem da je bio kod mene

Premijer Zoran Milanović u RTL-u Danas razotkrio je vođu branitelja Đuru Glogoškog, napao biskupe, a Vesnu Pusić opravdao činjenicom da su HDZ-ovi ministri putovali više.

3.1.2015.
20:58
VOYO logo

Premijer Zoran MilanovićRTL-u Danas dao je novogodišnji intervju. Predsjednik Vlade otkrio je kako ga je Đuro Glogoški posjetio u Banskim dvorima nedugo nakon početka braniteljskog prosvjeda u Savskoj ulici, biskupe je napao da ne slijede dovoljno put Pape Franje, a Vesnu Pusić je opravdao riječima: "Grabar Kitarović je letjela više".

Prenosimo dio intervjua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je bila 2014. godina? Ekonomski teška, ali politički zahtjevna jer smo se sastali s jednim destruktivnim koktelom HDZ-a, dijela katoličke crkve, biskupa koji su najnazadniji u Europi, braniteljima koji su zloupotrijebljeni, koji imaju pozornost već mjesecima i traže nešto što već imaju, a dobit će još više. Nismo tu da plačemo i da tražimo milost.

'Funkcionirali su kao kriminalna organizacija'

Kada ste preuzimali vlast, rekli ste da se nećete žaliti na bivšu vlast. U zadnje vrijeme dosta se žalite na prošlu vlast i podsjećate na njihove propuste. Zašto sada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je moje pravo i moja dužnost da upozorim javnost. Naročito kada imam posla s ovakvom opozicijom. Ivo Sanader imao je šansu biti sjajan premijer jer je došao u vrijeme konjunktura, sve je raslo. Nisu ništa radili, a još su funkcionirali kao kriminalna organizacija. Za to mi ne treba sudska presuda. To je očito. Imamo posla s ljudima koji su beskrupulozni.

Situacija je daleko od beznadne. Situacija nije loša. Izvoz nam raste, kao i industrijska proizvodnja. To su posljednice preslagivanja unutar hrvatskog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Militantni biskupi koji provociraju

Što konkretno zamjerate Crkvi? Nije riječ o Crkvi, nego o određenim biskupima koji su militantni i koji provociraju i isključivo ih zanima imovina. I tu isto imam svoj stav. Kaptolu ćemo vratiti isključivo tamo gdje se dokaže da je to potrebno. Za mene je to sve hrvatska imovina. Borit ću se do zadnjeg trenutka da to tako i ostane.

Sada ću reći nešto o čemu šutim već dva mjeseca jer štitim dostojanstvo osobe. Vođa ljudi koji prosvjeduju već nekoliko mjeseci na Savskoj cesti Đuro Glogoški i njegova supruga bili su ovdje 30.10. prije sjednice Vlade. Dakle, 12 dana nakon početka prosvjeda u Savskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto to tek sada kažete? Jer me je molio da ne kažem.

Što je tražio gospodin Glogoški kod Vas? Htio je razgovarati. Primljen je službeno u Ured predsjednika Vlade. Razgovarali smo više od sat vremena. Rekao sam mu: 'Pomozite mi da vam ugodimo'. Jer nije mi jasno što hoće. Što je bilo dalje, vidjeli ste. To nisu poštene namjere. Nakon što smo povukli dva zakona iz Sabora, samo da im taktički pomognemo, oni su ostali tamo da bi mogli dočekati Novu godinu s HDZ-ovom predsjedničkom kandidatkinjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vi možete napraviti s prosvjedima u Savskoj? Ništa. U Vladi imam barem dva ministra koji svaku noć liježu s problemima hrvatskih branitelja na srcu. I to ne od početka braniteljskih prosvjeda, nego oduvijek. To su Ante Kotromanović i Predrag Matić.

Opravdanje za Pusić

Dizanje vladinog zrakoplova za let iz Ankare za četiri osobe, što je zahtijevala šefica diplomacije Vesna Pusić, premijer je opravdao riječima: "Grabar Kitarović je letjela više".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo