brojke ne lažu / Tko je koliko letio Vladinim zrakoplovom?

Ministarstvo u mandatu Kolinde Grabar Kitarović vladin avion koristilo je 150 puta, a ono Vesne Pusić - dvostruko manje.

4.1.2015.
18:40
VOYO logo

Vladin avion Challenger 640 od 2004. prešao je gotovo 3 milijuna kilometara što znači da je mogao 72 puta obići planet. Posljednja je njime letjela potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Ona je hrvatsku delegaciju iz Ankare u Zagreb, umjesto redovnom linijom, vratila vladinim avionom. Ukupni trošak tog leta je 60 tisuća kuna.

"Rekao sam ministrici Pusić prije godinu dana da izvoli koristiti taj avion i da ima proračun za to. Predsjednik i ja putujemo, ali ministar je stalno na putu", branio je svoju ministricu vanjskih i europskih poslova premijer Zoran Milanović u sinoćnjem intervjuu RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi dokazao da se u njegovoj Vladi leti manje, Milanović je RTL-u dao pregled naleta Challangera unatrag 10 godina.

U vrijeme četiri godine mandata Kolinde Grabar Kitarović Ministarstvo vanjskih poslova vladin avion koristilo je 150 puta. To je za 81 let više nego u 3 godine mandata aktualne ministrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme njena prethodnika, Gordana Jandrokovića, ministarstvo ja avion koristilo najmanje - tek 40 puta.

"Dakle, od 2004. godine, od Vlade u kojoj je Kolinda Grabar Kitarović bila zvijezda i primabalerina, do 2012. godine kada mi dolazim u Banske dvore, taj broj smanjio tri puta", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obranu predsjendičke kandidatkinje stao je njen glasnogovornik. Kaže, broj letova u vrijeme njena mandata veći je zbog intenzivnih diplomatskih napora u to vrijeme oko ulaska u Uniju i NATO.

"I to je jedno neusporedivo vrijeme za vanjskopolitičke aktivnosti u odnosu na ovo danas. Jedan je od dokaza da se danas ne putuje nešto previše niti ima nekih diplomatskih kontakata što možemo vidjeti po rezultatima i narušenim odnosima s brojnim zemljama", istaknuo je Mladen Pavić, glasnogovornik HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko korištenja aviona oglasio se i još uvijek aktualni predsjednik. No, Vladina statistika govori da ni Ured predsjednika nije štedljiv u korištenju službenog aviona. Za razliku od mandata njegova prethodnika - tek 47 letova manje.

Inače, od 2004. vladin avion obavio je točno 3.476 letova. Od toga samo 175 medicinskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo