dekoncentracija ili neznanje? / Pogledajte ozbiljan gaf Kolinde Grabar Kitarović u RTL Duelu

Josipović se pohvalio svojom inicijativom u segmentu energetske politike, a utvrdio je da je svojim kontaktima inicirao novu energetsku poziciju Hrvatske. Grabar-Kitarović je imala repliku naglasivši kako ne zna ni za jednu američku tvrtku koja je izabrana za eksploataciju Jadrana.

5.1.2015.
12:49
VOYO logo

Iako je RTL Duel prošao bez pregrubih riječi i vrijeđanja, čemu smo bili svjedoci u prvom televizijskom sučeljevanju na RTL Televiziji prije dva tjedna, žestokih verbalnih obračuna između Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović ipak nije nedostajalo.

Dogodio se i ozbiljan politički gaf Kolinde Grabar Kitarović. U prvom dijelu emisije pod imenom 'Ja predsjednik', vodila se rasprava oko ovlasti predsjednika i njegovih mogućnosti da utječe na ekonomsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović se tako pohvalio svojom inicijativom u segmentu energetske politike, a utvrdio je kako je svojim kontaktima inicirao novu energetsku poziciju Hrvatske, te kako LNG terminal na Krku ima status jednog od primarnih projekata Europske unije.

"Ali bih isto tako rekao kako sam, kao inicijativu predsjednika, poduzeo najvažniju i najveću stvar u gospodarstvu zadnjih godina. Inicirao sam novu energetsku poziciju Hrvatske, razgovarao sa predsjednikom Obamom i potpredsjednikom Bidenom i kancelarkom Merkel. Vidjeli ste rezultat, terminal na Krku je jedan od primarnih projekata Europske unije", kazao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to se javila Grabar Kitarović: "Apsolutno se ne slažem s time. Kad je riječ o toj novoj energetskoj inicijativi, o kojoj ste razgovarali s predsjednikom Obamom, kako to da među ovih pet tvrtki, koje su izabrane za eksploataciju Jadrana, nema niti jedne američke tvrtke?".

No, jedna od pet tvrtki, koje su pobijedile na natječaju za istraživanje ležišta ugljikovodika na Jadranu, je i Marathon Oil Corporation, jedna od poznatijih američkih srednje velikih naftnih kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni ne samo da su se prijavili na natječaj, već su u konzorciju s austrijskim OMV-om dobili pravo istraživanja na ukupno sedam od deset istražnih blokova. Ukratko, više od dvije trećine ukupnih istraživanja će provesti upravo ta američka tvrtka.

Iz toga proizlazi da je tvrdnja Kolinde Grabar Kitarović potpuno netočna, a radi li se o gubitku koncentracije, nenamjernom lapsusu ili neznanju o tome koje su tvrtke pobijedile na jednom od najvažnijih koncesijskih natječaja provedenim u Hrvatskoj - može se samo prepostaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo