okidač za osvetu / Uzrok terorističkog napada u Francuskoj: Karikatura ili knjiga?

Osim karikatura, francuski mediji uzrok napada vide u tome što je magazin Charlie Hebdo predstavio roman Michaela Houllebecqa, koji je od danas u prodaji u francuskim knjižarama. Knjiga je o muslimanu koji vodi Francusku po zakonima konzervativnog islama.

7.1.2015.
14:19
VOYO logo

Satirični tjednik Charlie Hebdo, u čijim prostorijama je u srijedu u terorističkom napadu ubijeno najmanje dvanaest ljudi, je dio uvažene tradicije francuskog novinarstva koja seže od skandaloznih naslova koji su diskreditirali Marie-Antoinettu uoči francuske revolucije, piše BBC.

Ta tradicija kombinira ljevičarski radikalizam s provokativnom podrugljivošću koja često graniči s bestidnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 18. stoljeću meta je bila kraljevska obitelj pa su oni koji šire glasine stvarali kaos pričama, koje su često bile ilustrirane, o seksu i korupciji u Versaillesu.

Danas postoje novi zmajevi za odstrel: političari, policija, bankari i vjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti duh drskosti koji se nekoć oborio na stari režim – dijelom nepristojan, dijelom politička samopromocija – još je uvijek dosta prisutan.

Charlie Hebdo je njegov glavni predstavnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova odluka da ismije proroka Muhameda može se nazvati hrabro principijelnom ili opasno neodgovornom. Ono što se ne može poreći jest da je potpuno u skladu s njegovim povijesnim "raison d'etre" ("razlogom postojanja").

Kao list Charlie Hebdo je često uspoređivan s poznatijim i uspješnijim rivalom Le Canard Enchaine. Oba su nadahnute istom potrebom da izazivaju vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ako se Le Canard bavi isključivo glasinama i neobjavljenim tajnama, Charlie je i grublji i okrutniji – objavljujući mješavinu karikatura i često okrutne polemičke dosjetke.

Iako je istinski okrenuti krajnjoj ljevici francuske politike, prošlost Charlie Hebdoa je puna podjela i ideoloških izdaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeci lista leže u drugoj satiričnoj publikaciji zvanoj Hara-Kiri koja je postala poznata u 60-im godinama.

U 70-im je stvoren Charlie. Charlie nije bio nepristojna aluzija na Charlesa de Gauellea, ali je činjenica da je na početku također prenosio karikature Charlieja Browna iz SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List se nikada nije prodavao u ogromnim nakladama – i nakon deset godina od 1981. prestalo je njegovo izdavanje zbog nedostatka sredstava.

Međutim, sa svojim nametljivim karikaturama na naslovnicama i zapaljivim naslovima, ova je novina postala nešto što će teško proći nezapaženo na novinskim kioscima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslanjajući se na snažnu francusku tradiciju stripova, crteži i karikature su glavna osobina ovog tjednika. Tijekom godina štampani su primjerci u odnosu na koje današnje prikazivanje Muhameda izgleda kao ilustracija iz dječje knjige.

Policajce bi prikazivali kako drže glave imigranata s kojih kaplje krv; časne sestre kako masturbiraju; pape kako nose kondome – bilo što kako bi se naglasila poanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, kada novinari ovog tjednika kažu da nema ništa posebno provokativno u novom izdanju Charlie Hebdoa, a na naslovnici je karikatura "gosta urednika" Muhameda, oni su potpuno iskreni.

Jedina je razlika njihov izbor mete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim karikatura, francuski mediji uzrok napada vide u tome što je magazin Charlie Hebdo predstavio roman Michaela Houllebecqa, koji je od danas u prodaji u francuskim knjižarama.

Knjiga je o muslimanu koji vodi Francusku po zakonima konzervativnog islama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roman 'Soumission' predviđa da 2022. godine francuska ljevica i desnica zajedno podrže Muhameda Ben Abbesa na predsjedničkim izborima protiv desničarke Marie Le Pen.

Novi predsjednik islamizira Francusku i Europsku uniju te zajedno s Turskom i nekim afričkim zemljama napravi vojni blok, a ta zemlja liči na staro Rimsko carstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo