dramatična potjera u parizu / Zbog napada privedeno devet osoba: Teroristi se skrivaju u šumi!?

Francuzi su održali u četvrtak u podne minutu šutnje, koju je prekidao tek zvuk zvona u crkvama, u počast dvanaest novinara, zaposlenika i policajaca ubijenih u napadu u srijedu u Parizu na tjednik Charlie Hebdo.

8.1.2015.
17:15
VOYO logo

21:10 -  Oko 6 sati po lokalnom vremenu došlo je do eksplozije u gradiću Villefranche-sur-Saone na istoku Francuske. Le Monde javlja kako nema ozlijeđenih te da se ne zna ima li eksplozija ikakve veze s pokoljem. Više pročitajte OVDJE.

20:54 - Teško naoružani pripadnici antiterorističkih postrojbi francuske policije i dalje pročešljavaju šume i okolna sela sjeveroistočno od Pariza u potrazi za dvojicom braće koji su osumnjičeni za ubojstvo 12 ljudi  u sjedištu francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz helikoptersku pratnju, između 20 i 30 policajaca sudjelovalo je u pretresima kuća i imanja u Corcyju, selu udaljenom nekoliko kilometara od benzinske postaje na kojoj su primijećena maskirana braća.

Pretražene su i kuće u obližnjem selu Longpontu, smještenom usred guste šume oko 70 kilometara sjeverno od Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:30 - Miran prosvjed u znak solidarnosti sa žrtvama napada na redakciju francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo održan je u četvrtak navečer u Zagrebu. Sudionici su se okupili na središnjem zagrebačkom trgu te su šutke noseći napise "Je suis Charlie" otišli do zgrade francuskog veleposlanstva, gdje su položili svijeće koje su nosili sa sobom. Više pročitajte OVDJE.

Mirni prosvjedi građana protiv terorističkog napada održavaju se u gradovima diljem Francuske i Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:00 - U čast poginulih u jučerašnjem napadu ugašena su svjetla na Eiffelovom tornju u Parizu.

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

19:20 - Francusko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je u vezi s masakrom u redakciji Charlie Hebdoa dosad privedeno devet osoba, ali potjera za dvojicom osumnjičenih napadača i dalje traje, piše BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:00 - Na nogama diljem Francuske je blizu 90.000 policijskih službenika, od kojih je skoro 10 tisuća u Parizu, a ostali su raspoređeni u drugim dijelovima zemlje.

18:45 - Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve rekao je kako napad na Charlie Hebdo i današnji napad u kojemu je poginula policajka nisu izravno povezani, ali da je prijetnja i dalje vrlo ozbiljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:30 -  Četvero ljudi koji su u jučerašnjem napadu najteže ranjeni, nakon operacije i dalje su u kritičnom stanju, rekli su liječnici. Ostalih sedmero ranjenih je stabilno i pušteni su iz bolnice.

18:15 - Objavljen je identitet policajke ubijene u današnjem napadu. Njezino im je Clarissa Jean-Philippe i podrijetlom je s Martiniquea. Policijski izvori za AFP su rekli kako je nakon ubojstva policajke privedeno dvoje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:00 - Eiffelov toranj večeras će ostati neosvijetljen u znak poštovanja prema žrtvama napada. Najpoznatija pariška znamenitost svaku je noć osvijetljena, no danas će se svjetla ugasiti u 20 sati po lokalnom vremenu.

17:50 - Interventna policija pretražila je i cijelo selo Corcy, ali nisu nikoga pronašli. Pretpostavljaju da su teroristi pobjegli u šumu, javlja Le Monde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17.10 - Policija pretražuje seoske kuće u Longpontu. BBC javlja kako su specijalci viđeni i u Corcyju, koji se također nalazi blizu Villers-Cotteretsa, sjeveroistočno od Pariza.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

16.35 – Policija je blokirala cestu prema Longpontu, stigli su i specijalci i helikopteri, javlja BBC. Ured premijera proglasio je najveću razinu opasnosti i za sjeverno područje Picardije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:30 - Prema posljednjim informacijama naoružani napadači su navodno viđeni kako bježe u šumu nedaleko Villers-Cotteretsa.

Fotograf britanskog Telegrapha, koji se nalazi na terenu u Francuskoj, tvrdi kako je razgovarao s čovjekom kojeg su upozorili da napusti restoran jer stiže policija. Vlasniku restorana su rekli da su "dvojica naoružanih muškaraca u šumi".

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

14:50 - Osumnjičeni su se navodno zabarikadirali u kuću u gradu Crepy-en-Valois te su okruženi specijalnim policijskim snagama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14:45 - Snage specijalne policije raspoređene su u četvrtak na sjeveroistoku Francuske, oko 80 km od Pariza, gdje su sredinom dana primijećena dvojica osumnjičenih. Područje pretrage nadlijeću helikopteri.

14:40 - Elitne jedinice policije i žandarmerije su postavljene radi nadzora objekata u toj zoni blizu grada Villers-Cotterets, gdje je ostavljen automobil koji su dvojica upotrijebila, a identificirao ih je svjedok, objasnio je policijski izvor. Agencija AFP prenosi kako je u napuštenom automobilu dvojice napadača na Charlie Hebdo pronađeno nekoliko džihadističkih zastava i molotovljevih koktela.

14:10 - Dvojicu muškaraca je u četvrtak ujutro primijetio poslovođa benzinske postaje južno do Villers-Cotteretsa. Nakon što su ga pokrali, on je prepoznao dvojicu muškaraca, zamaskirane i naoružane, objasnio je policijski izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.30Francuzi su održali u četvrtak u podne minutu šutnje, koju je prekidao tek zvuk zvona u crkvama, u počast dvanaest novinara, zaposlenika i policajaca ubijenih u napadu u srijedu u Parizu na tjednik Charlie Hebdo. Javni promet u Parizu prekinut je tijekom te minute šutnje, održane i u školama. U brojnim tvrtkama zaposleni su prestali raditi. Četvrtak je proglašen danom nacionalne žalosti, uredbom Predsjednika Republike FrancoisaHollandea.

13:20 - Šefica francuske radikalne desnice Marie Le Pen traži smrtnu kaznu za ubojice novinara i policajaca u jučerašnjem pokolju u Parizu, prenosi RT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:55 - Papa Franjo u četvrtak je na jutarnjoj misi molio za žrtve napada na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo, objavio je Vatikan.

12:40 - Idući tjedan Charlie Hebdo će izaći s novim brojem, prenosi Sky News. Iduće izdanje bit će pušteno prema planu i u čast žrtvama zvjerskog napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:20 - Građani Pariza okupili su se pred katedralom Notre Dame. Zvonjava katedrale ispunila je minutu šutnje, kojom su Parižani označili dan nacionalnog žalovanja.

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter



12:05 Policija je ogradila benzinsku postaju na kojoj su navodno primjećeni osumnjičenici, piše AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:45 - Dvojica osumnjičenih za napad na tjednik Charlie Hebdo viđena su u četvrtak ujutro na sjeveru Francuske u sivom Renaultu Cliu s naoružanjem, javljaju izvori bliski istrazi. Voditelj benzinske crpke blizu općine Villers-Cotterets "službeno je prepoznao dva muškarca osumnjičena za sudjelovanje u napadu na Charlie Hebdo", objasnio je izvor blizak istrazi.

"Obojica nose maske i čini se da imaju kalašnjikove i ručne raketne bacače", potvrdio je jedan izvor. Policija priprema specijalnu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:10 - Policajka koja je jutros ranjena u napadu u Parizu umrla je od ozljeda, javlja Le Monde. Napadač ju je ranio u leđa.

10:30 - U današnjem napadu su sudjelovala dvojica napadača, a jedan je uhićen. Navodno je riječ o muškarcu, 50-godišnjaku, afričkog podrijetla. Osim policajke koja je u kritičnom stanju navodno je ranjen i jedan zaposlenik gradske uprave. Mediji javljaju i da je u jednom restoranu smještenom blizu džamije u Lyonu eksplodirala je bomba.

9:45 - Mediji donose različite informacije o najnovijem napadu u predgrađu Pariza. Navodno su ranjene dvije osobe, od kojih jedna policajka teško. Napadač joj je, prema izjavama svjedoka, pucao u leđa te je nosio pancirku. Napad se ne povezuje s jučerašnjim.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP



9:30 - Policajac kojeg su napadači na Charlie Hebdo najprije na ulici ranili, a onda hladnokrvno smaknuli navodno je također musliman, javljaju francuski mediji. Ahmed Merabet (42) je bio patrolni policajac zaslužen za 11. arondisman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

09:25U pucnjavi u južnom dijelu Pariza u četvrtak ujutro ranjen je jedan policajac, izjavio je za Reuters izvor iz francuske policije, dodajući kako nije jasno je li slučaj povezan s terorističkim napadom na list Charlie Hebdo dan ranije. Televizijska postaja iTELE javila je da su nakon pucnjave dva policajca ostala ležati na tlu.  Još nije poznato ima li ovaj napad veze sa jučerašnjim terorističkim činom.

Francuska novinska agencija AFP izvijestila je da je da je do pucnjave došlo u pariškom predgrađu Montrouge i da je uhićen muškarac u pancirki koji je pucao na policijsku ophodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

09:10 - Sedam osoba privedeno je u četvrtak u okviru istrage o napadu na satirični tjednik Charlie Hebdo u Parizu u srijedu u kojem je poginulo 12 osoba, izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve. Navodno je uhićeno sedam članova obitelji i prijatelja napadača,

"Sedam osoba", odgovorio je na radio-postaji Europe 1 ministar odgovarajući na pitanje o broju osoba koje su trenutačno privedene. Sudski izvor kazao je da je u srijedu navečer privedeno sedam osoba, muškaraca i žena koje pripadaju okruženju dvojice braće identificirane kao počinitelje napada, još uvijek u bijegu.

Francuski premijer ManuelValls izjavio je ranije na radio-postaji RTL "da je noću došlo do nekoliko uhićenja te da ima privedenih", odbijajući iznijeti i najmanji detalj.

Premijer Valls kazao je naknadno na RTL-u da su počinitelji napada "nesumnjivo pod nadzorom" policijskih i sudskih službi ali da "opasnost još uvijek nije sasvim uklonjena". Ukazao je na "teškoću" koju policiji uzrokuje "broj pojedinaca koji predstavljaju opasnost".

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

04:30 - Potraga za ostalom dvojicom napadača još uvijek traje, a policija je u jutarnjim satima iza ponoći zatražila pomoć javnosti u potrazi za preostalom dvojicom osumnjičenika, braćom Cherifom i Saidom Kouachi.

Uz apel, policijski stožer u Parizu objavio je i njihove fotografije te upozorenje da su 34-godišnji Said i 32-godišnji Cherif Kouachi naoružani i opasni, prenosi francuski AFP. Njihov navodni suučesnik, 18-godišnji HamydMourad, otišao je u policiju "nakon što je vidio da njegovo ime kruži na društvenim mrežama", rekao je izvor AFP-u. Navodno je pritom tvrdio da je nevin i da je za vrijeme napada bio u školi u Charleville-Mezièresu nedaleko granice s Belgijom i Luksemburgom.

Kolege su ga podržali i na internetu pod hashtagom #MouradHamydInnocent i pišući da policija ima pogrešnog tinejdžera ili da postoje dvojica Hamyda Mourada.

Napadači identificirani!

Kako javljaju Metro News i Le Monde riječ je o trojici francuskih državljana, jedan ima 18, drugi 32, a treći 34 godine, a dvojica od njih su braćaMetro News kasnije dodaju kako su Said i Cherif Kouachi braća francuske nacionalnosti, rođeni u Parizu.

Hamyd Mourad rođen je 8. srpnja 1996. godine, prema informacijama u francuskim medijima još je srednjoškolac. Kasnije se doznaje da je 18-godišnjak navodno iz Reimsa, grada na sjeveroistoku države, u kojem traje velika policijska intervencija.

Cherif K. je navodno otprije poznat policiji. Od 2003. do 2005. godine bio je dio lanca preko kojega su se mladi Francuzi išli boriti u Irak. Uhićen je 2005. godine kada je i sam namjeravao otići u Irak. Osuđen je na tri mjeseca zatvora.

U kasnim noćnim satima izvedena je i pretraga stana u Reimsu povezanog s osumnjičenicima.

Guardian jedini ima informaciju i o njihovom uhićenju te je objavio kako je glasnogovornik francuske policije njihovoj novinarki Kim Willsher rekao da su uhitili trojicu osumnjičenih. Ona je podsjetila kako ministar policije u nedavnom obraćanju medijima nije spomenuo ništa o uhićenju te da je ono još uvijek upitno. Kasnije je policija demantirala njihovo uhićenje, piše parismatch.com.

Ovako je tekao krvavi dan kojeg će Francuska još dugo pamtiti!

Masakr tijekom sastanka uredništva, ubojstvo policajca u središtu Pariza i otmice automobila smjenjivali su se tijekom napada na sjedište satiričkog lista CharlieHebdo u srijedu.

Oko 11,20 dvojica muškaraca obučena u crno s maskama na licima i kalašnjikovima stigla su do kućnog broja 6 u ulici Nicolas-Appet u 11. okrugu gdje se nalazi arhiva lista Charlie Hebdo. Viknuli su "To je Charlie Hebdo?" i kad su shvatili da su na krivoj adresi uputili su se do broja 10 i sjedišta lista, gdje su ubili portira i otišli na drugi kat, do uredništva lista.

"Dvojica su pucala i hladno ubila osobe na sastanku redakcije kao i policajaca zaduženog za zaštitu karikaturista Charba", objasnio je jedan izvor.

Spasila se jedna osoba, koja se uspjela sakriti ispod stola kad je čula da su dvojica muškaraca viknula "Osvetili smo proroka" i "Allah ekber".

Oko 11,30 policija je upućena na mjesto zločina.

Dvojica napadača bježe i ponovno viču "Allah ekber", nailaze na policijsku postrojbu, nastaje pucnjava, ali napadači uspijevaju pobjeći crnim Citroenom C3 i nailaze na policijsko vozilo kojemu pucaju u vjetrobransko staklo, pri čemu nitko u autu nije ozlijeđen.

Policija puca na napadače, koji uzvraćaju te pogađaju jednog policajca.

Tada dvojica izlaze iz auta i trče do policajaca koji diže ruku i pita ih "Hoćete li me ubiti?" Jedan od napadača puca mu u glavu ne zaustavljajući se, prema videosnimci stavljenoj na internet. Napadači odlaze prema autu i viču "Osvetili smo proroka Muhameda. Ubili smo Charlie Hebdo" i odlaze.

Nešto dalje udaraju u jedan automobil, čiji je vozač lakše ranjen i odlaze iz auta na Porte de Pantin, u sjeveroistočnom dijelu Pariza.

Dvojica napadača otimaju auto kod Porte de Pantin i odlaze prema sjeveru Pariza, a policija im gubi trag.

Našli crni automobil: Napadači su njime pobjegli?

Glasnogovornik policije EmmanuelQuemener obratio se medijima s novim detaljima. 

"Imamo opise sumnjivaca i naši djelatnici su u kontaktu s kolegama i osobama koje su bile u redakciji tijekom napada. Svi će biti ispitani. Bjegunci su u bijegu naišli na naše kolege te na njih otvorili vatru, a policajci su uzvratili. Unatoč naporima policije, uspjeli su pobjeći, no mi za njima intenzivno tragamo", izjavio je.

Policija je pronašla crni Citroen u sjeveroistočnom dijelu Pariza za kojeg sumnja su napadači njime pobjegli, javlja CNN

Tijekom napada i bijega ubili su 12 osoba, od kojih najmanje petoricu članova redakcije Charlie Hebdo, a osam je ranjeno.

Francuski ministar unutrašnjih poslova BernardCazeneuve je rekao da su tri osobe upletene u napad i da se za njima aktivno traga, ne preciziravši ulogu trećega. "Poduzima se sve kako bismo što brže neutralizirali trojicu zločinaca", rekao je ministar.

Tijek terorističkog napada u Parizu koji je obilježio srijedu pratite OVDJE.

Više o temi:

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo