ubijena braća teroristi / 'Mi smo izveli napad u Francuskoj! Sada su na redu Britanija i SAD'

Francuski specijalci ubili su braća Saida i Cherifa Kouachija, koji su osumnjičeni za atentate na list Charlie Hebdo. Oslobođena je osoba koju su držali za taoca.

9.1.2015.
11:40
VOYO logo

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Osumnjičeni teroristi skrivali su se u zgradi tiskare CTD u industrijskoj zoni Dammartin-en-Goëleu, 43 kilometara od središta Pariza. Držali su jednog taoca unutar tiskare. 
  • Policija je potpuno opkolila ovo područje i pregovarala je s teroristima.
  • Nešto prije 17 sati policija je navodno krenula u akciju te napala braću Kouachi, koja se sumnjiče za masakr u redakciji satiričkog lista Charlie Hebdo.
  • Braća Said i Cherif Kouachi ubijeni su u policijskoj operaciji u Dammartinu. BBC javlja da je oslobođen talac kojeg su braća držala u skladištu.

21:20 -  Neki arapski i kurdski izvori u Mosulu u Iraku izvijestili su da je Sheikh Abu Saad Ansari, predstavnik Islamske države, tijekom propovijedi rekao da je Islamska država odgovorna za terorističke napade u Parizu, javlja channel4.com.

"Mi smo danas počeli operacije u Francuskoj, a sutra smo u Britaniji, Americi i drugim državama", rekao je u svom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:55 - Američki predsjednik BarackObama poručio je Francuskoj da je SAD uz njih. 

20:25 - Francuski predsjednik FrançoisHollande u svom obraćanju naciji, policiji i svim onima koji su sudjelovali u operacijama poručio je da su ponosni na njih, javlja The Guardian. Rekao je da će se Francuska suočiti s daljnjim prijetnjama i da se neće prepustiti strahu, javlja BBC. Dvojicu napadača na list Charlie Hebdo nazvao je fanaticima koji ne predstavljaju muslimansku vjeru. Francuzi ne smiju biti podijeljeni, rekao je Hollande. Također je potvrdio da će prisustvovati mimohodu u Parizu u nedjelju. Mimohodu će se također pridružiti španjolski predsjednik Mariano Rajoy i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:28 - Francuski ministar unutarnjih poslova BernardCazeneuve na konferenciji za medije zahvalio je policiji i hitnim službama koje su pokazale ''profesionalizam i hrabrost'' i dodao da je cijela francuska nacija odahnula večeras, javlja BBC.

17:25 -Braća Said i Cherif Kouachi ubijeni su u policijskoj operaciji u Dammartinu. BBC javlja da je oslobođen talac kojeg su braća držala u skladištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:05 - Sky News objavio je fotografiju eksplozije u industrijskoj zoni Dammartin, industrijskoj zoni gdje braća Kouachi drže zatočenu taokinju.

17:00 - Kako javlja Sky News, zabilježena je pucnjava i eksplozije kod Dammartin-en-Goele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:10 - Prema pisanju britanskih medija, braća Kouachi nalazili su se na popisu osoba kojima je zabranjen ulaz u Veliku Britaniju. 

13:30 - Prema informacijama AFP-a, u istočnom Parizu došlo je do nove pucnjave i talačke krize. Naoružani muškarac je upao u prodavaonicu košer hrane te uzeo taoce. Još se ne zna da li je ovaj događaj povezan s masakrom u redakciji satiričkog lista Charlie Hebdo. Iako to nije potvrđeno, navodno je riječ o istom muškarcu koji je jučer ubio policajku u južnom dijelu Pariza. Novu talačku krizu pratite OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:15 - Francuska televizija "France 2" javlja da je taoc ipak 26-godišnji muškarac, a ne žena kako su sugerirala prethodna izvješća.

12:44 - Snimke s mjesta događaja pokazuju kako policajci navodno ulaze u industrijski prostor, gdje napadači drže taoca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci između paleta hodaju prema sivim zgradama. Dopisnik Sky Newsa, koji se nalazi sto metara od mjesta događaja, rekao je kako se policajci kreću sporo i mirno.

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

12:13 - Gradonačelnik Dammartin-en-Goëlea, Michel Dutruge, rekao je kako policija čuva škole na opkoljenom području, a djeca i osoblje su primorani ostati zatvoreni u njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:08 - Telegraph javlja kako teroristi za taoca drže žensku osobu, ali informacija nije potvrđena.

12:04 - Policija je identificirala muškarca koji je osumnjičen za jučerašnji napad južno od Pariza, a u kojem je poginula jedna policajka.

"Osumnjičeni je identificiran. Privedene su dvije osobe iz njegove bliske okoline", kazali su dobro obaviješteni izvori. Više pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:40 - France Info radio prenosi razgovor sa svjedokom koji tvrdi kako se rukovao s jednim od osumnjičenika, prije nego što su zauzeli tiskaru.

Kazao je kako je imao sastanak s vlasnikom tiskare te kako se rukovao sa čovjekom, koji je bio odjeven poput pripadnika specijalnih snaga i teško naoružan. Svjedok ističe kako mu je čovjek u crnome rekao da ode jer 'oni ne ubijaju civile'.

11:20 - Francuski predsjednik Francois Hollande upravo se obraća naciji putem TV prijenosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam povjerenja u našu državu. Naše mogućnosti su bolje kada smo zajedno", rekao je Hollande naglasivši kako je zadovoljan kako su obavještajne službe postupile nakon napada na Charlie Hebdo.

Naveo je i da je u zadnjim mjesecima spriječeno nekoliko terorističkih napada.

11:17
- Četiri osobe koje su teško ranjeni u napadu na redakciju Charlie Hedbo više nisu u životnoj opasnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:15 - Zastupnik u francuskom parlamentu Yves Albarello otkrio je medijima kako je uspostavljen kontakt s osumnjičenim teroristima koji su pregovaračima poručili da "žele umrijeti kao mučenici".

11:00 - Policija je potpuno opkolila Dammartin-en-Goele, pregovori se teroristima i dalje traju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:50 - Mediji javljaju kako je lokalno stanovništvo koje se nalazi u zgradama u blizini tiskare upozoreno da ne izlazi iz kuća te da se maknu od prozora.

10:45 - Policija je zatvorila izlaz s autoceste prema industrijskoj zoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:36 - Najnovija izvješća kažu kako osumnjičenici drže jednog taoca unutar tiskare CTD (Création Tendance Découverte) u koji se zabarikadirali.

10:18 - Kako javlja nekoliko medija, pariški tužitelj opovrgava izvješća francuskih medija o novim ubojstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:10 - Dio medija javlja kako su se osumnjičenici zabarikadirali u tiskari, a le Figaro je objavio i slike navodnog mjesta.

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

10.08 Policija navodno vodi pregovore s osumnjičenicima, javlja Le Figaro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:06 - Le Parisien javlja da je u talačkoj krizi više o 20 ranjenih!

10:05 - Napadači su se skrili u Dammartin-en-Goele, industrijskoj četvrti Pariza. Policija opkoljava teroriste, a pet helikoptera nadlijeće iznad područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10:00 - Francuski RTL javlja kako je najmanje dvije osobe ozlijeđene u pucnjavi prilikom uzimanja taoca.

09:50 -  Francuski ministar unutarnjih poslova je objavio kako traje operacija privođenja osumnjičenika, javlja AFP.

09:46 - Napadači su navodno ukrali Pegeout u Montagny Sainte Faliciteu, 50-ak kilometara od Pariza, javlja Europe 1 radio.

09:42 - AFP javlja da je u tijeku potjera za jednim automobilom na sjeveroistoku u Francuskoj te da odjekuju pucnjevi. To je potvrdila i policija.

09: 40 - Francuski mediji javljaju da se odvija talačka situacija u prostorijama jedne tvrtke u Dammartin-en-Goëleu, naselju u regiji Seine-et-Marne. Vjeruje se da je barem jedna osoba uzeta kao taoc.

08:00 - Skoro 90.000 vojnika i policajaca uključeno je u lov na bjegunce

07:55 -  Iz sigurnosnih razloga hoteli i restorani u blizini šume zatvoreni, javlja Telegraph.

07:15 -  Francuz Cherif Kouachi (32) kojeg policija traži kao osumnjičenog za napad na redakciju tjednika Charlie Hebdo, džihadist je otprije poznat službama za suzbijanje terorizma i već je osuđivan zbog sudjelovanja u mreži za slanje boraca u Irak.

Tijekom noć stigla je i službena potvrda da je stariji brat, Said Kouachi (34), 2011. proveo nekoliko mjeseci u Jemenu gdje ga je trenirala Al-Kaida. Obojica braće su na američkoj listi zabrane letenja i u bazi osoba povezanih s terorizmom.

07: 10 - Braća Kouachi, dvojica francuskih džihadista alžirskog podrijetla osumnjičena za napad na tjednik Charlie Hebdo, još su uvijek u bijegu u petak ujutro a interventne snage prate njihov trag.

U Washingtonu, američki dužnosnici otkrili su da su se Cherif i Said Kouachi nalazili godinama na američkoj crnoj listi terorista, te da se Said Kouachi uvježbavao za rukovanje oružjem u Jemenu.

Od četvrtka potraga se usredotočila na prostranu ruralnu i šumovitu zonu na oko 80 kilometara sjeveroistočno od Pariza. Vođena uz pomoć helikoptera, nastavljena je i tijekom noći, s nešto manjim brojem snaga.

Pripadnici interventnih postrojbi policije i žandarmerije od podneva u četvrtak detaljno su pretraživali pokrajinu Pikardiju gdje je proglašena maksimalna razina antiterorističke uzbune.

Naoružani, s kacigama, u crnim uniformama, patrolirali su na cestama pregledavajući vozila, pretražujući vrtove kuća, ulice u selima.

U toj su zoni primijećeni Kouachijevi, dva brata od 32 i 34 godine, osumnjičena da su počinitelji napada u srijedu, najkrvavijeg u Francuskoj unazad pola stoljeća.

Napad u kojem je 12 osoba poginulo usred Pariza, u četvrtak je pozdravila Islamska država čija je radio-postaja počinitelje pokolja nazvala "junacima".

Dvojicu braće, od kojih je mlađi Cherif Kouachi imao dosje u francuskim antiterorističkim službama, prepoznao je u četvrtak šef benzinske pumpe blizu Villers-Cotteretsa, gradića u Pikardiji.

Zaprijetili su mu oružjem kako bi se opskrbili hranom, kazao je izvor blizak cijeloj aferi. Dvojica braće nisu bila zamaskirana, po nadzornim kamerama, ali su bili naoružani kalašnjikovima a navodno su u vozilu imali raketni bacač.

Zasad je devet osoba iz njihove okoline stavljeno pod nadzor, rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Iznimno napeto ozračje koje vlada u Francuskoj nakon napada, koje neki urednici i političari ne oklijevaju nazvati "ratom" a Le Monde govori o "francuskom 11. rujnu" pojačano je novim atentatom izvedenim u četvrtak ujutro u Montrougeu u kojem je poginula mlada policajka. Zasad nije utvrđena veza između tog napada i onog na Charlie Hebdo.

Predstavnici francuskih muslimanskih zajednica pozvali su vjernike da osude terorizam i da se priključe nacionalnim manifestacijama u spomen na žrtve koje su predviđene u nedjelju u Parizu. U petak će pak u svim džamijama u Francuskoj biti odana počast žrtvama.

Više o temi:

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo