suđenje perkoviću / Sudac izazvao podsmijeh: 'Jednom Udba, uvijek Udba'

Image
Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL

Opaska suca izazvala je podsmijeh u dvorani pa čak i kod optuženih Perkovića i Mustača, koji inače bez vidljivih emocija od samog početka prate suđenje.

13.1.2015.
17:38
Peter Kneffel/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Svjedočenje Bože Vukušića u procesu koji se pred Višim zemaljskim sudom vodi protiv bivših pripadnika tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača nastavljeno je u utorak ispitivanjem svjedoka koje je izvodila obrana, ponajviše usmjerenim na dio iskaza o razdoblju do povratka Vukušića u Hrvatsku 1991., želeći dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost.

Odvjetnica Horvat je postavljajući niz pitanja od svjedoka pokušala doznati zbog čega se Vukušić, ako sam smatra da je u Njemačkoj pogrešno osuđen zbog ubojstva djelatnika Udbe, smatra političkim zatvorenikom te ga je upitala o mirovini koju on kao politički zatvorenik prima od hrvatske države, na što je Vukušić ustvrdio da je samo dobio jednokratnu novčanu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo pokušao je od Vukušića dobiti odgovor na pitanje je li njegovo prijevremeno puštanje na slobodu bilo povezano s aktivnostima za Njemačku obavještajnu službu, što je sudac Dauster okarakterizirao kao sugestivno pitanje.

Nakon toga je predsjednik sudskog vijeća sam upitao Vukušića je li surađivao s Njemačkom obavještajnom službom, što je Vukušić zanijekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana je nastavila s pitanjima koje se odnose na Vukušićev kredibilitet glede njegove stručnosti u korištenju povijesnih izvora, što je, po tvrdnji odvjetnika obrane Richarda Beyera, važno za izjave koje bi Vukušić mogao iznijeti u drugom djelu svog svjedočenja koje se direktno odnosi na njegova saznanja u vezi s ubojstvom Đurekovića. Konkretno, obrana je postavljala pitanja u vezi s Vukušićevim dopisnim studijem kojeg je pohađao tijekom boravka u zatvoru u Njemačkoj. Dobar dio optužbe protiv Perkovića i Mustača zasniva se na dokumentima do kojih je Vukušić došao tijekom svojih istraživanja, posebice u vrijeme dok je bio u Povjerenstvu za utvrđivanje žrtava rata i poraća.

Nakon tog djela svjedočenja Vukušić je nastavio s iznošenjem detalja koji se odnose na njegov povratak u Hrvatsku nakon puštanja iz njemačkog zatvora i protjerivanja u Hrvatsku. Vukušić je govorio o svojim kontaktima s tadašnjim ministrom obrane Gojkom Šuškom do kojeg je došao preko kontakata iz dijaspore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šušak je Vukušića pokušavao spojiti s Josipom Perkovićem, koji je u to vrijeme obavljao visoke funkcije u Hrvatskoj obavještajnoj službi, ali do suradnje, kako je rekao Vukušić, nikad nije došlo.

Bože Vukušić je nakon toga pojašnjavao tadašnji ustroj obavještajnih i protuobavještajnih službi i nakon što je ustvrdio da je u tim službama 90 posto djelatnika preuzeto iz prijašnjih tajnih službi, sudac Dauster je primijetio: "Jednom Udba, uvijek Udba", što je opet izazvalo podsmijeh u sudnici pa i na optuženičkoj klupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot RTL
Image
Foto: Screenshot RTL

Nakon rada u Povjerenstvu za utvrđivanje žrtava rata i poraća i kasnijem Povjerenstvu za utvrđivanje ratnih zločinaca, Vukušić je 1993. otpušten, a na pitanje suca Dauster zašto je do toga došlo, Vukušić je rekao da "to treba pitati Perkovića". Na to je Perković napravio gestu kao da nema pojma o onome o čemu svjedok priča.

"Pitao bih gospodina Perkovića, ali on ne priča sa mnom“, našalio se Dauster aludirajući na Perkovićevu i Mustačevu odluku da se brane šutnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukušić je nakon toga objasnio da je suspendiran pod optužbom da je surađivao sa stranim obavještajnim službama.

Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković, sutužiteljice u procesu i udovice ubijenog Stjepana, ustvrdio je nakon današnjeg ročišta kako je strategija obrane jasna, da ona kroz pitanja o njegovom služenju zatvorske kazne u Njemačkoj i ulozi u prvim godinama hrvatske samostalnosti želi potkopati vjerodostojnost Bože Vukušića, jednog od glavnih svjedoka optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedočenje Bože Vukušića nastavlja se u srijedu, kada se očekuju konkretne izjave vezane uz slučaj Đureković.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo