razmjeri masakra / Dok svijet gleda u Pariz, Boko Haram ubili više od 2.000 osoba

Image

Dok su Europa i zapadni svijet koncentrirani na napad na satirički list u Parizu, islamistička skupina Boko Haram počinila je krvavi masakr u Nigeriji. Iako su ubili više od 2.000 osoba, ta vijest se nije probila u zapadne medije.

16.1.2015.
7:29
VOYO logo

Dok su oči svijeta bile uprte u napade u Parizu, islamistička skupina Boko Haram izvodila je svoj krvavi ples u Nigeriji s daleko više žrtava koje uza svu brojnost i okrutnost nisu 'zarobile' pozornost svjetskih medija sve do objave satelitskih snimaka spaljenih gradova.

Na dan 8. siječnja, dok su dvojica terorista ubijala novinare i policajce u Parizu, Nigerijom se širila vijest o 2.000 žrtava u Bagi i Doron Bagi na dalekom sjeveroistoku zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je 10. siječnja odjeknula vijest da je najmanje 16 osoba poginulo, a dvadesetak ranjeno u eksploziji bombe opasane oko desetgodišnje djevojčice na ulazu u tržnicu u Majduguriju.

Dan poslije, 11. siječnja, još dvije desetgodišnjakinje raskomadane su, također opasane bombama aktiviranima na otvorenoj tržnici u gradu Potiskumu u državi Yobe. Tri su osobe ubijene, 46 je ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afričke žrtve probile su se u blok vijesti iz svijeta u kojima su glavninu prostora zauzeli teroristički napadi na satirički tjednik u Parizu. No, nigerijska teroristička mreža, zloglasna po svojoj brutalnosti, nije nepoznata svjetskoj javnosti koju je 2014. šokirala otmica 270 djevojčica iz škole u Chiboku. Zapad se tada zgrozio i zatim vratio svojim bitkama, dok je Boko Haram nastavio širiti svoje područje djelovanja, a njegovi su napadi postajali sve okrutniji i smrtnost sve veća.

Što je Boko Haram?

Osnovana 2002. skupina Boko Haram (BH) isprva se fokusirala na borbu protiv zapadnog obrazovanja. Njezino ime na jeziku Hausa znači Zapadno obrazovanje je zabranjeno. Prekretnica je nastupila 2009. kada je u sukobu s policijom ubijen tadašnji vođa Mohammed Yusuf, uživo, uz televizijski prijenos. Na čelo organizacije stupio je novi vođa te je BH postao nasilniji i njegovi napadi učestaliji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mete i ciljevi Boko Harama

Oružane napade u cilju uspostave islamske države BH počeo je 2009. Od tada su tisuće ubijene, uglavnom na sjeveroistoku Nigerije, no BH je napadao i policiju i sjedište Ujedinjenih naroda u prijestolnici Abuji. Novi trend ubijanja i otmice civila uključujući školsku djecu, počeo je 2011. Najspektakularnija je bila otmica više od 270 učenica i prijetnja da će ih nasilno udati ili prodati u roblje. BH je objavio da se bori protiv korumpirane vlade u cilju uspostave šerijatske države u Nigeriji koja je i muslimanska i kršćanska zemlja. Godine 2013. Sjedinjene Države proglasile su Boko Haram terorističkom organizacijom.

Napadi na Bagu

Satelitske snimke nastale između 2. i 7. siječnja, što znači prije i poslije napada pokazuju da su gradovi Baga i Doron Baga sravnjeni sa zemljom i spaljeni. Dovode u ozbiljnu sumnju službene podatke nigerijske vlade o broju mrtvih. Pokazuju da je 3.700 nastambi uništeno ili oštećeno u Bagi i Doron Bagi, kaže Amnesty international (AI) na koju se poziva BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad na ta dva grada najveći je i najsmrtonosniji što ga je izveo BH, a Amnesty analizirao, tvrdi ta organizacija za ljudska prava. U Bagi je uništeno 520 struktura, u Doron Bagi više od 3100, procjenjuje AI.

"Detaljne snimke pokazuju razaranje katastrofalnih razmjera dvaju gradova, od kojih je jedan gotovo izbrisan sa zemljopisne karte u samo četiri dana", kaže Daniel Eyre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je hotimičan napad na civile kojima su spaljeni domovi, klinike, škole", dodaje.

I dok snimke rječito govore o razaranjima, broj žrtava nepouzdan je, piše BBC. Skupine za ljudska prava tvrde da je u siječnju BH ubio više od 2000 muškaraca, žena i djece, a 30.000 stanovnika natjerao u bijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nigerijska vlada je 12. siječnja objavila da broj žrtava u Bagi nije veći od 150, uključujući pripadnike Boko Harama.

Podataka iz neovisnih izvora nema, jer zbog opasnosti strani novinari i međunarodne skupine nemaju pristupa, a Ujedinjeni narodi podatke prikupljaju iz razgovora s izbjeglicama u susjednim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši američki veleposlanik u Nigeriji John Campbell kaže da BH razara odašiljače mobilne telefonije i prekida svaku komunikaciju.

AI: nigerijska vlada grubo smanjuje broj žrtava

"Svaki novi zločin što ga Boko Haram počini brutalniji je od prethodnog", rekla je Angelina Jolie, glumica i posebna izvjestiteljica UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice u izjavi nakon zadnjih napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je izravna posljedica potpunog nekažnjavanja u kojem Boko Haram djeluje. Svaki put kad počine masovno ubojstvo, silovanje i porobljavanje žena i djece, ohrabreni su" da nastave, rekla je Jolie.

AI vjeruje da nigerijska vlada grubo smanjuje broj žrtava. Boko Haram napao je Bagu 7. siječnja, četiri dana nakon što je osvojio višenacionalnu vojnu bazu u gradu koju su napustili nigerijski vojnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki vladin dužnosnik Musa Alhadži Bukar prošli je tjedan objavio da je od stanovnika koji su uspjeli pobjeći čuo da Baga, u kojoj je nekad živjelo 10.000 ljudi, 'praktički više ne postoji'.

"Spaljena je", rekao je za BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očevidac koji je uspio pobjeći sam je vidio najmanje 100 mrtvih u Bagi, a dok je bježao neprestance su pucali i ubijali.

"Među žrtvama bilo je male djece i žena koja je rađala. Kad su završili s ubijanjem, gerilci su izdvojili žene, djecu i starije osobe. Boko Haram uzeo je oko 3000 žena i držao nas u školi u Bagi", povjerila je jedna žena Amnesty Internationalu i dodala: "Pustili su starije žene, majke i većinu djece nakon četiri dana, no zadržali su mlade žene".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Boko Haram čini s otetim ženama i djecom?

Sudbina otetih žena i djece prvi put je dobila svjetsku pozornost otmicom iz travnja 2014. Društvenim medijima krenula je kampanja #BringBackOurGirls. Službeni podaci nisu ažurirani, no procjenjuje se da je oko 276 djevojčica otetih u Chiboku oslobođeno. Vođa Boko Harama tvrdi da su udane, a neke su prepuštene vojnicima i drugim muškarcima. BH je nakon otmice u Chiboku nastavio otimati žene i djecu i čini se da je tako učinio i u ovom posljednjem napadu u Bagi. Tim više što su nekoliko dana poslije tri djevojčice iskorištene kao bombašice samoubojice.

Zbog čega su podaci nepouzdani

Campbell je za američku mrežu ABC News rekao da su interesi nigerijske vlade i nemogućnost da u to područje dođu neovisni mediji razlozi što međunarodna javnost slabo pokriva osvajanja koje provodi Boko Haram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjeveroistočna Nigerija daleko je kao i Mjesec. Ona je daleko čak i za Nigerijce u (velikom gradu) Lagosu", tvrdi Campbell.

"Građanski rat u sjevernoj Nigeriji - a doista se radi o građanskom ratu - nije u sferi interesa zapadnih zemalja", tumači Campbell. Vlada koja je bila neuspješna u borbi protiv oružanih skupina drži da je najbolje omalovažiti te napade, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li Boko Haram podršku drugih terorističkih skupina?

Nije poznato je li BH i formalno povezan s Al Kaidom, napose s jemenskim ogrankom Al Kaide koji je preuzeo odgovornost za napade u Parizu. No uočljivo je da BH hvali akcije drugih terorističkih skupina. Vođa BH-a Abubakar Shekau čestitao je jemenskom ogranku AQAP-u na 'dobro odrađenu poslu' u Parizu i postavio čestitke na internet.

"Sretni smo ... što je njihova krv prolivena u njihovoj zemlji, a oni se trude sačuvati svoju krv", poručio je Shekau u videoisječku postavljenom u četvrtak, prenosi agencija AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan broj žrtava Boko Harama

U zadnja četiri mjeseca BH je razarao regiju i napadao države Kamerun i Čad. Procjenjuje se da je osvojio područja koja veličinom odgovaraju prostoru što ih je Islamska država zauzela u Iraku i Siriji. Procjene o broju žrtava u 2014. variraju od 5778 do gotovo 10.000. Stručnjaci koji prate Boko Haram godinama ističu da je nasilje eksplodiralo 2009. i nastavilo rasti. Djecu kao samoubojice počeli su koristiti 2011. Smatra se da je BH zauzeo 20 posto Nigerije i da vlada gubi bitku u borbi protiv te skupine.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo