već prije je upozoravao / Slavko Linić ima rješenje za kredite u švicarskim francima

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Bivši ministar financija Slavko Linić kaže kako je jedino rješenje za problem kredita u švicarskim francima njihovo pretvaranje u kredite u eurima.

16.1.2015.
12:37
RTL
VOYO logo

Bivši ministar financija Slavko Linić smatra da je jedino rješenje problema s kreditima u švicarskim francima njihovo pretvaranje u kredite u eurima, odnosno zamjena valutne klauzule, što su po njemu banke trebale još davno napraviti, prenosi tportal.

"Osobno ne vidim rješenje po kojemu se ne bi obračunavale tečajne razlike i ako je procjena da se tečaj franka više neće štititi, treba sve učiniti da se napravi konverzija takvih kredita", kazao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Greška banaka je da to nisu napravile u prijelaznom periodu kada je franak bio fiksiran, u takvim stabilnim trenucima trebale su svoja osiguranja zamijeniti stabilnim valutama i preuzeti teret na sebe. Sama valutna klauzula je regularna i mora se shvatiti da kod toga nema pomoći, pa je jedino rješenje konverzija kredita. Pretpostavljam da ne postoji dovoljno kuna, pa bi, s obzirom da smo u Europskoj uniji, euro bio najlogičniji izbor", pojasnio je za tportal.

"Treba inzistirati da banke to učine, a polazim od toga da Hrvatska narodna banka može regulirati to pitanje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kamata na takve kredite, koje su banke neopravdano podizale i oko čega postoji pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda koju se ne poštuje, Linić ima konkretno rješenje za Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo