treći stupanj pripravnosti / Belgija pojačava mjere sigurnosti, na ulicama i vojska

Image
Foto: AP

Do 300 vojnika biti će raspoređeno u Bruxellesu i drugom najvećem gradu Antwerpenu, a moguće je da će se vojne snage rasporediti i u istočnom gradu Verviersu, gdje su u četvrtak u policijskoj akciji ubijena dvojica sumnjivaca.

17.1.2015.
12:27
AP
VOYO logo

Belgijska vojska pridružit će se policijskim snagama u cilju održavanja sigurnosti u zemlji nakon spriječene terorističke zavjere, objavila je u subotu belgijska vlada.

Do 300 vojnika biti će raspoređeno u Bruxellesu i drugom najvećem gradu Antwerpenu, a moguće je da će se vojne snage rasporediti i u istočnom gradu Verviersu, gdje su u četvrtak u policijskoj akciji ubijena dvojica sumnjivaca, doznaje se iz ureda premijera CharlesaMichela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mobilizirani vojnici će biti naoružani, a njihova prva zadaća će biti nadzor određenih lokacija", dodaje se u priopćenju. Odluka o angažiranju vojske kao potpore policiji zbog sigurnosnog stanja u zemlji donesena je u petak kasno navečer na zasjedanju vlade. U Belgiji je trenutno na snazi treći stupanj pripravnosti, drugi po razini.

U četvrtak je diljem Belgije u policijskim akcijama uhićeno 13 ljudi, nakon što je postalo izvjesno da je skupina koja je bila pod nadzorom spremna izvršiti teroristički plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od njih 13 privedenih petorica su u petak izašla pred suca i optužena za sudjelovanje u aktivnostima terorističke organizacije. Dvoje je pušteno na slobodu uz određene uvjete, a protiv ostalih osam još nije podignuta optužnica. Muškarac uhićen u Viviersu, gdje su dvojica sumnjivaca ubijena nakon otvaranja vatre na policiju, identificiran je kao 25-godišnji Marouane E. On je zanijekao bilo kakvu umiješanost u terorističku zavjeru.

Tužitelji tvrde da su osumnjičeni planirali ubojstva policajaca na ulicama i postajama diljem Belgije. Nekolicina članova skupine, od kojih su većina Belgijci, provela je neko vrijeme u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja belgijska televizija VTM, terorističkom ćelijom je iz Grčke koordinirao bivši borac koji se vratio iz Sirije. Dnevni list La Derniere Heure tvrdi da se radi o 27-godišnjem Belgijcu marokanskog podrijetla koji je otišao u Siriju kako bi se pridružio Islamskoj državi (IS). Belgijska policija je saznala za zavjeru nakon presretanja telofonskih razgovora između njega i brata jednog od ubijenih iz Verviersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo