'U IME OBITELJI' OCJENJUJE / 'Vlast želi kozmetičke, a ne stvarne promjene izbornog sustava'

Image
Foto: RTL

'U ime obitelji' predlaže da građani na svakoj listi mogu zaokružiti ime i prezime triju kandidata te da se potpuno ukine izborni cenzus. To znači da svaka stranka određuje poredak svojih kandidata na listi, ali u konačnici birači određuju njihov poredak za ulazak u Sabor.

17.1.2015.
13:47
RTL
VOYO logo

Udruga "U ime obitelji" ocjenjuje da aktualna vlast želi tek kozmetičke promjene izbornog sustava jer, ističe, Vladin prijedlog uvođenja preferencijalnog glasovanja ne može omogućiti da u Hrvatski sabor uđe više sposobnih, a manje podobnih predstavnika naroda.

"U ime obitelji" upozorava da se prijedlog aktualne vlasti o uvođenju preferencijalnog glasovanja bitno razlikuje od njihove inicijative 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom', koju je poduprlo više od 380.000 hrvatskih građana svojim zahtjevom za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ime obitelji" predlaže da građani na svakoj listi mogu zaokružiti ime i prezime triju kandidata te da se potpuno ukine izborni cenzus. To znači, objašnjava u priopćenju upućenom medijima u subotu, da svaka stranka određuje poredak svojih kandidata na listi, ali u konačnici birači određuju njihov poredak za ulazak u Sabor. Dakle, predlaže da, ako je Ana na prvom mjestu na listi, Marija na četvrtom, a na izborima Marija dobije više glasova birača nego Ana, onda Marija prva ulazi u Sabor.

Suprotno tome, ističe, prijedlog aktualne vlasti nastoji zadržati odlučivanje o tome tko ulazi u Sabor u rukama vodstva stranaka: birači bi imali pravo na samo jedan preferencijalni glas, pri čemu bi morali još dodatno zadovoljiti cenzus jer bi se kandidat kome su dali preferencijalni glas mogao pomaknuti na više mjesto na listi jedino ako dobije 10 posto glasova od ukupnog broja glasova koje je dobila lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga ovaj prijedlog smatramo samo kozmetičkim izmjenama koje ne mogu ispraviti nedostatke izbornog sustava i omogućiti da u Hrvatski sabor uđe više sposobnih, a manje podobnih predstavnika naroda", kaže se u priopćenju.

Dosadašnji izborni sustav je nepravedan jer raspodjela saborskih mandata ni približno ne odražava glasovanje na izborima, smatra Udruga. Tako je, navodi, na parlamentarnim izborima 2011. više od 606 tisuća građana ostalo bez svoga predstavnika u Saboru. Glas svakog četvrtog birača koji je izašao na izbore pribrojen je stranci za koju nije glasovao, upozorila je udruga "U ime obitelji" i istaknula kako podržava početak razgovora klubova zastupnika u Hrvatskom saboru, ali se zalaže za cjelovitije izmjene izbornog zakonodavstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga u priopćenju podsjeća i da još čeka objašnjenje ministra uprave ArsenaBauka kako to da u Hrvatskoj ima 250.000 više birača nego punoljetnih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo