peveci proglašeni krivima / 'Uzeli ste mi djedovinu i prezime, ostaje mi samo život!'

Supružnike se teretilo da su stavljali novac tvrtke na privatni račun u Austriji te time umanjivali porezne osnovice.

22.1.2015.
13:29
VOYO logo

ZdravkoPevec je ovog četvrtka zajedno sa svojom suprugom Višnjom dočekao presudu na Županijskom sudu u Bjelovaru gdje već petu godinu traje maratonsko suđenje bračnom paru.

Zdravko Pevec je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, a polovica kazne od godinu i pet mjeseci pretvorena je u uvjetnu zatvorsku kaznu na rok kušnje od tri godine, tako bi Zdravko trebao odslužiti preostalih godinu i pet mjeseci zatvora. Odbije li mu se šest mjeseci koje je proveo u istražnom zatvoru, zatvorska kazna se smanjuje na 11 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višnja Pevec osuđena na godinu dana zatvora, koja joj je zamijenjena radom za opće dobro, no kako je bila u istražnom zatvoru šest mjeseci, za opće dobro će raditi samo šest mjeseci.

Supružnike se teretilo da su stavljali novac tvrtke na privatni račun u Austriji te time umanjivali porezne osnovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peveci su oštetili proračun za cca 26,8 milijuna kuna zbog umanjivanja poreznih osnovica te tvrtku Pevec d.d. za 3,9 milijuna kuna jer su povukli novac od povrata poreza na svoj privatni račun. Tih 3,9 milijuna kn moraju vratiti u roku 15 dana od pravomoćnosti presude, a obavezni su i platiti sudske troskove od 393 tisuće kuna.

Sudac je obrazložio da je kazna ublažena zbog toga što su dobit ulagali, a ne uzimali sebi, kao i zbog obiteljske situacije i ranijeg nekažnjavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL



Njihov odvjetnik Veljko Miljević poručio je da će se žaliti na presudu, ali djelovao je zadovoljno za razliku od Peveca koji je bio prilično ljut. Nakon suđenja je rekao da su mu uzeli djedovinu pa prezime, a ostat će mu samo život. Višnja Pevec se nada da ima Boga te poručuje kako su nevini.

"Meni je drago da ste i vi novinari bili prisutni tijekom čitanja ove presude, jer je ona ista kao i ono što sam slušao prije pet godina kada je dignuta optužnica. Ništa nije izmijenjeno. Za mene je ovo šokantno! Toliko preslušanih svjedočenja od kojih nijedan svjedok nije teretio ni mene ni Višnju, toliko jakih pravnih argumenata je naš odvjetnik predao sudu, no ništa nije uvaženo. Na osnovu čega su oni donijeli presudu?", komentirao je Pevec presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Pet godina maratonskog suđenja, napravljeni ogromni troškovi, mi bi trebali platiti, ne znamo od kuda? Da nas izvrnu naopačke? Em su mi oduzeli imovinu, pradjedovinu, na kraju su mi uzeli i prezime. Na kraju će me strpat u zatvor i jedino što će mi ostati je život, ni slobodu nemam".

"Pevec koji je stvorio jedan od najjačih brendova u Hrvatskoj, zaposlio preko 4.000 ljudi u firmi, bili druga firma u državi u trgovini, i ovo je 'hepi end'", za kraj je zaključio Pevec.

Inače, Pevec je dva puta neformalno pričao sa sucem u sudnici jednom i upao u riječ. Kad je sudac rekao da je Porezna napravila veliki propust jer nije uvidjela malverzacije, Pevec je pitao hoće li i njih osuditi. Miljević ga je opomenuo, a sudac odgovorio da ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo