predviđanje rejting agencije / Hrvatska će ove godine izaći iz recesije?

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Porast se očekuje iduće godine kad će hrvatski BDP rasti za 1 posto, vjeruje S&P. Prognoziraju kako će rast BDP do 2018. ubrzati do 1,8 posto. Prema njihovoj prognozi, Hrvatsku će iz krize izvući investicije, a tek onda će doći do porasta potrošnje.

24.1.2015.
9:55
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko gospodarstvo u drugoj polovici 2015. godine izaći će iz recesije, ako je vjerovati predviđanjima rejting agencije Standard&Poors's.

Oni su Hrvatskoj potvrdili dugoročni rejting na BB i kratkoročni B, uz stabilan outlook.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuli su da je u 2014. u Hrvatskoj bila već šesta godina recesija, a prema njihovim procjenama, hrvatski BDP je prošle godine pao za 0,6 posto.

Porast se očekuje iduće godine kad će hrvatski BDP rasti za 1 posto, vjeruje S&P. Prognoziraju kako će rast BDP do 2018. ubrzati do 1,8 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njihovoj prognozi, Hrvatsku će iz krize izvući investicije, a tek onda će doći do porasta potrošnje.

Ipak, nema pretjeranog razloga za veselje jer S&P tvrdi da će Hrvatska u 2016. dosegnuti razinu kakvu je imala 2006., što znali da je izgubljeno čitavo desetljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, iz S&P kažu da oporavak gospodarstva i dalje koči izostanak strukturalnih i fiskalnih reformi, a Hrvatska, kažu, nije konkurentna na međunarodnom tržištu, niti su sigurni u dugoročnu održivost javnog financiranja.

S&P tvrdi da hrvatske institucije dosad nisu bile sposobne odgovoriti na gospodarske izazove, a napominju i kako se krajem godine održavaju parlamentarni izbori, zbog čega u 2015. ne treba očekivati reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema projekciji S&P-a, deficit središnje države ove godine će ostati 4,9 posto BDP-a, a u narednim godinama postupno će se smanjivati. 2018. doći će do 3 posto BDP-a, što od nas traći i Europska unija.

Hrvatski dug će prema S&P svoj vrhunac doživjeti u 2017. godini, kad će skočiti na 81 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo